Страната ни прави всичко необходимо, за да осигури всички видове ваксини

"Ваксинирането ще е доброволно и безплатно за тези, които желаят", заяви министър Ангелов

17.11.2020 | 17:48 Редактор: Искра Ангелова

Няма недостиг на медикаменти за лечение на Ковид-19 на национално ниво. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на работно съвещание при премиера. 

Бойко Борисов увери - страната ни разполага с 46 000 легла за активно лечение на пациенти с коронавирус. Страната ни прави всичко необходимо, за да осигури всички видове ваксини, предложени от Европейската комисия.

По време на работната среща при премиера Борисов стана ясно , че България е в списъка на Европейската комисия и веднага щом има ваксина страната ни ще я получи.

"Въпросът е да знаем в Европа, че еди коя си ваксина ще бъде приложена. ЕК ще я вземе, ние ще си я платим и съответно ще имунизираме. Това е планът. Ако трябват фризери, ще купим и фризери", заяви премиерът Борисов.

"Ваксинирането ще е доброволно, безплатно за тези, които желаят", каза здравният министър Костадин Ангелов.

Преди няколко дни именно здравният министър обяви, че България е заявила над 12-13 млн. ваксини. Количество, което, според експертите, е ненужно голямо. 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев смята, че ще получим прекалено голямо количество ваксини, което няма да може да използваме.

"Смущаващо е че ще се сдобием с толкова голям брой ваксини на такава огромна цена, но явно така е измислен механизмът, по който се работи в ЕС", допълни шефът на Националния оперативен щаб проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Засега най-голяма успеваемост срещу Ковид-19 дават ваксините, които разчитат на използването на РНК технология, при която се използва само малка част от генетичния код на вируса. Целта - организмът сам да се пребори със заразата.

"При хора, при които заболяването протича с не особена тежест, се развива имунна памет както клетъчна, така и клетки, които могат да произвеждат неутрализиращи антитела. Идеята на ваксините е именно активното създаване на такъв отговор", категоричен е  директорът на Института по биология и имунология на размножаването - проф. д-р Сорен Хайрабедян.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК