Вече имаме заразени едновременно с грип и коронавирус

Изследвания се правят чрез мултиплексния PCR тест 

17.11.2020 | 12:35 Редактор: Тодор Петров
Вече имаме заразени едновременно с грип и коронавирус

В България вече има хора, заразени едновременно с грип и коронавирус. Това е установила лабораторията на една от най-големите университетски болници в София при изследвали се по желание с комбиниран тест, препоръчван от СЗО за специфична диагностика.

Тестът разграничава трите вируса като причинители на остри дихателни смущения със сходни симптоми, но с различни причинители и различно лечение – грип А, грип В и SARS-CoV-2, който причинява коронавирусната инфекция.

Изследването чрез мултиплексния PCR тест показа едновременно грип А и SARS-CoV-2 при трима души, съобщи пред "24 часа" проф. Радка Аргирова, която е председател на Българското дружество по медицинска вирусология и на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз.

Тестът използва същата технология както вече познатия PCR за Ковид-19. Секретът за пробата също се взема от носа и гърлото, но използва различни праймерни и флуоресцентни сонди, насочени специфично към съответните различни маркери на вирусите.

Вирусолозите предупреждават отдавна за такова развитие в месеците, когато циркулира и сезонният грип. Последствията от заразяване с грип и коронавирус едновременно все още не са ясни. Най-ефективният начин за избягване на инфлуенца е чрез ваксинация, напомни преди ден офисът на СЗО за Европа.

Снимка, архив: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Без това лекуват с едни и същи антибиотици. Сигнализирай за неуместен коментар