В сезона на настинките и грипа, чаят е една от най-често консумираните напитки. Доверяваме се на силата на билки като мента, лайка, дори зеленият чай може да ни помогне да се възстановим по-бързо, пише Az-jenata.bg. Вижте кои други чайове помагат за подобряване на състоянието и имунитета.
Чай от джинджифил, чесън и лют червен пипер
Не звучи ароматно като стандартните чайове, които сте свикнали да консумирате. Въпреки това напитката е богата на антиоксиданти. Чесънът, пиперът и джинджифилът имат антибактериален ефект, стимулират имунната система. Намаляват мускулните болки, гаденето, спомагат за изпотяването, отхрачването, облекчават дишането и втечняват слузта, когато имаме упорита хрема и кашлица. Трите съставки имат и детоксикиращ ефект.
Чай от маточина и черен бъз
Бъзът е един от най-добрите природни лекове при настинки, треска, болки в мускулите, кашлица, бронхити, хрема. Той действа прочистващо на черния дроб и бъбреците и има леко слабително действие. Богат е на витамини от групата В, минерали и антиоксиданти.
Маточината подобрява настроението и съня, успокоява раздразнения стомах и също ни осигурява витамин С. Има антибактериални и антивирусни ефекти, намалява стреса. За да си приготвите чай, комбинирайте по 1 с. л. лъжица от двете билки в 500 мл вряща вода и след 10 минути прецедете. Разбира се, билките могат да се приготвят на чай и самостоятелно.
Чай от маслинови листа
Маслиновите листа съдържат две ключови съединения – еленолова киселина и олеуропеин, които инхибират вирусите и бактериите. Чаят от листата ще ви осигури и антиоксиданти и витамин С, магнезий, цинк, мед, калий. Освен това спомага и за елиминирането на излишните течности от организма.
Чай от босилек и джинджифил
Босилекът е чудесен не само в песто, пица, салати. Включете го в менюто си и при настинки и грип. Той също намалява храносмилателните неразположения, бори се с инфекциите, кашлицата, богат е на антиоксиданти. В 500 мл вряща вода добавете шепа нарязани пресни листа от босилек и около 2 см обелен и нарязан или настърган корен от джинджифил. Варете на тих огън около 10 минути, прецедете и по желание добавете мед, лимон.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Мъж е в болница след побой от 73-годишен в Казанлък
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Вода от розмарин и как помага тя на косата?
По-устойчиви доставки на лекарства: Съветът на ЕС подкрепи новия регламент за критичните медикаменти
Минимално инвазивна естетика - с нарастваща тенденция
Учени разгадаха мистерията на радиационните пояси на Уран
ЕС отстъпи: Бензиновите и дизеловите двигатели няма да бъдат забранени
Телескопът Hubble е заснел отново междузвездната комета 3I/ATLAS
Проби от въздуха, събрани преди 35 г., разкриват забележима промяна в сезоните
Тъжна вест! Почина поетесата Ружа Велчева
Елхите във Варна вървят от 30 до 300 лева
Във Варна ще се проведе последното за годината събитие за събиране на стотинки
Почина един от най-популярните японски актьори
Радев отличи огнеборци и доброволци, участвали в овладяването на пожари през лятото
Финансовият директор на "Фантастико": Най-голямото предизвикателство ще е преходният период към еврото
ЕК глобява платформата X със 120 млн. евро заради нарушаване на правилата за прозрачност
Кристиано Роналдо инвестира в стартъпа Perplexity AI
Netflix купува Warner Bros. в мегасделка за 72 млрд. долара