С кои чайове да победим настинката?

4 напитки, които помагат за подобряване на състоянието и имунитета

16.11.2020 | 23:11 Редактор: Радостина Димитрова
С кои чайове да победим настинката?

В сезона на настинките и грипа, чаят е една от най-често консумираните напитки. Доверяваме се на силата на билки като мента, лайка, дори зеленият чай може да ни помогне да се възстановим по-бързо, пише Az-jenata.bg. Вижте кои други чайове помагат за подобряване на състоянието и имунитета.

Чай от джинджифил, чесън и лют червен пипер

Не звучи ароматно като стандартните чайове, които сте свикнали да консумирате. Въпреки това напитката е богата на антиоксиданти. Чесънът, пиперът и джинджифилът имат антибактериален ефект, стимулират имунната система. Намаляват мускулните болки, гаденето, спомагат за изпотяването, отхрачването, облекчават дишането и втечняват слузта, когато имаме упорита хрема и кашлица. Трите съставки имат и детоксикиращ ефект.

Чай от маточина и черен бъз

Бъзът е един от най-добрите природни лекове при настинки, треска, болки в мускулите, кашлица, бронхити, хрема. Той действа прочистващо на черния дроб и бъбреците и има леко слабително действие. Богат е на витамини от групата В, минерали и антиоксиданти.

Маточината подобрява настроението и съня, успокоява раздразнения стомах и също ни осигурява витамин С. Има антибактериални и антивирусни ефекти, намалява стреса. За да си приготвите чай, комбинирайте по 1 с. л. лъжица от двете билки в 500 мл вряща вода и след 10 минути прецедете. Разбира се, билките могат да се приготвят на чай и самостоятелно. 

Чай от маслинови листа

Маслиновите листа съдържат две ключови съединения – еленолова киселина и олеуропеин, които инхибират вирусите и бактериите. Чаят от листата ще ви осигури и антиоксиданти и витамин С, магнезий, цинк, мед, калий. Освен това спомага и за елиминирането на излишните течности от организма.

Чай от босилек и джинджифил

Босилекът е чудесен не само в песто, пица, салати. Включете го в менюто си и при настинки и грип. Той също намалява храносмилателните неразположения, бори се с инфекциите, кашлицата, богат е на антиоксиданти. В 500 мл вряща вода добавете шепа нарязани пресни листа от босилек и около 2 см обелен и нарязан или настърган корен от джинджифил. Варете на тих огън около 10 минути, прецедете и по желание добавете мед, лимон.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК