6 напитки при възпалено гърло

Сезонът на настинките вече е тук

16.11.2020 | 06:00 Редактор: Ралица Братанова
6 напитки при възпалено гърло

Възпаленото гърло е един от симптомите на грип или настинка. Страдащите от него чувстват болки, сухота и дразнене при всяко преглъщане и говорене. Повечето болки в гърлото се причиняват от вътрешни инфекции или външни фактори като замърсен или студен въздух. При някои хора се наблюдава и зачервяване на сливиците.

Понякога можем да изчакаме възпаленото гърло да се излекува само. Друг път обаче трябва да действаме, за да победим проблема. Бързото излекуване е особено важно за хора, чиято работа включва често говорене и интеракция с околните. Ако страдате от подобно здравословно състояние, ще усетите болка при всеки опит за диалог.

Затова ви трябват няколко лесни начина, с които да излекувате възпаленото си гърло. За щастие, доста от тях може да си направите у дома и не е нужно да прибягвате към лекарства, ако проблемът не е сериозен.

Топла вода с лимон и мед

Всяка топла напитка може да помогне за успокояване на възпалено гърло. "Горещата вода сама по себе си е решение за облекчаване на болките в гърлото, кашлица и хрема", казва Ейми Горин пред Insider. Пиенето на топла вода с лимон може да бъде особено полезно, когато имат възпалено гърло, тъй като по този начин добавяте допълнителна доза витамин С към менюто си. Той засилва имунната ви система и дори да ви помогне за преодоляване на настинката.

Добавянето на мед към лимоновата вода може също да лекува възпалено гърло и кашлица. Проучване от 2017 година установи, че медът може да помогне за ускоряване на възстановяването поради своите противовъзпалителни и антибактериални свойства.

 Джинджифилов чай

Чаят от джинджифил също може да помогне за успокояване на възпаленото гърло. Проучване от 2013 година показва, че топла вода с екстракт от джинджифил може да ви предпази от респираторно-синцитиалния вирус - силно заразен вирус, който често засяга мали деца. Все още обаче са необходими повече изследвания за окончателните резултати.

Чай от лайка

Ако не сте почитатели на чая от джинджифил, може да изберете чай от лайка, който е направен от сушените цветя "Matricaria". Според д-р Амбър Робинс, той намалява възпалението в гърлото и може да ви успокои и приспи. По този начин ще позволи на имунната ви система да се задейства и да се възстановите по-бързо. Хората, които не получават достатъчно количество сън, може да са по-склонни да се разболеят от грип или настинка.

Вижте още начини за лекуване на възпалено гърло в Tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
2
1 rate up comment rate down comment 1
НИКОЛА Чудомиров
преди 3 години
Гена сливова ракия или коняк грен и чер пипер. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
НИКОЛА Чудомиров
преди 3 години
Корена сливова ракия или коняк със чер пипер 3пьти на ден по 50грама.Ни грип ни корона ще остане,но 10дена е рецептата,а и много е добре и да се потите 2часа във гореща стая и си пите е лексира.Така преди 100години воиската ни на фронта са се лекували от страшен грип,както сега. Сигнализирай за неуместен коментар