Фармацевти искат да продават еквиваленти на предписаните лекарства без рецепта

От БЛС обясниха, че това може да стане само при пакет нормативни мерки

16.11.2020 | 18:55 Редактор: Ралица Братанова

Кристина Георгиева е бременна в осмия месец. След като е забременяла обаче е разбрала, че страда от тромбофилия.  Така тя започва ежедневно лечение с лекарството "Фраксипарин".

Малко след първия прием обаче получила алергия. "В началото бях на "Фраксипарин", после ми смениха дозата на "Клексан" и ми я увеличиха. Налага се понякога промяна в терапията. Те са еквивалентни", разказа тя.

Така Кристина е трябвало в рамките на 24 часа да успее да си вземе рецепта за еквивалентното лекарство. След като през миналата седмица медикаментът липсваше изцяло от аптеките, то те вече са заредени, но не напълно.

Кристина разказва, че въпреки ограниченото си време, тя е трябвало отново да мине по обратния път и да се реди на опашка при лекуващия ѝ лекар.

Затова От българския фармацевтичен съюз предлагат да могат да продават на пациентите еквивалентни лекарства, без да се налага те отново да си взимат рецепта.

От българския лекарски съюз заявиха, че генеричната замяна на лекарства може и да бъде позволена. но само при пакет от нормативни мерки, така че да няма възможности за злоупотреби, тъй като с генеричната замяна на лекарства се отваря прозорец за обслужване на търговски интереси.


Харесайте страницата ни във Facebook ТУК