България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бременна изпадна в безумна ситуация да обикаля и да се моли за лекарства

Животоспасяващи медикаменти изчезват от аптечната мрежа

10.11.2020 | 08:32 Редактор: Ралица Братанова

Бременни останаха без животоспасяващи инжекции, защото се насочват за лечение на ковид болни. "Фраксипарин" и "Клексан", които помагат и на бременни да задържат плода си, винаги са се намирали трудно, а сега, когато се прилагат и при лечение на ковид инфекцията са невъзможни за откриване.

Сигналът идва от социалните мрежи. След дълги обиколки по аптеките Теодора Тодорова дори чува от фармацевт фразата "Сега ли намерихте да забременеете"

"Това, което ме провокира да напиша поста е безумната ситуация, в която изпаднах - дни наред да обикалям за лекарства, които са ми предписани и навсякъде да намирам отрицание. Никъде не ги намерихме по аптеките. Успях да се сдобия с тях след поста", коментира Теодора Тодорова "България сутрин".

Медикаментът е задължителен за жени като Теодора, които страдат от тромбофилия.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов коментира, че проблемът с тези медикаменти не е от сега, а от доста време, тъй като очевидно количествата, които се доставят в България, са много по-малки от тези, които се търсят.

В поста си Теодора изразява недоволство, че такива медикаменти има в болниците, медицински сестри ги търгували "на черно", а други лекарства като аспирин също се намирали трудно заради презапасяване от страна на хората.

"Болниците трябва да се зареждат приоритетно и най-вероятно това е идеята, защото те лекуват много тежко болни хора и там трябва да ги има тези лекарства. Не мисля, че има търговия", заяви Костов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него хората вече не се презапасяват с лекарства, а ги пият наистина, защото има много болни.

"Пазенето на една опакова не е причина за дефицит, причината е изначалният недостиг", категоричен бе той. 

След публикацията на Теодора Тодорова във Facebook е създадена група за бременни с тромбофилия, в която те да си разменят и продават лекарства. 

Тя сподели, че е успяла да намери лекарства за следващите 2 месеца и половина, благодарение на майки и фармацевти, а след това се надява да намира кутия по кутия и призова всеки, който може да помогне, да се отзове. 

Вижте повече в репортажа.

 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
ДА му *** и майката 2-3 месеца и посля що нямало !!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Горките хора! Спрете с презапасняването.. Сигнализирай за неуместен коментар