Фармацевтите искат по 1000 лв., за да станат аптеките денонощни

Те са против да се продават медикаменти в магазини и бензиностанции

16.11.2020 | 17:52 Редактор: Георги Камарашев

По 1000 лева на аптека, за да премине на 24-часов режим на работа. Това поиска Българският фармацевтичен съюз, след като Българският лекарски съюз настоя да има повече денонощни аптеки и в по-малките населени места.

Искането на аптекарите е по аналогия на допълнителното заплащане за личните лекари, когато преглеждат пациенти с Ковид-19. Фармацевтите са категорично против друго искане на лекарското съсловие - да се продават медикаменти в магазини и бензиностанции.

Недостигът на лекарства по места в страната продължава. Здравният министър е категоричен, че всички лечебни заведения ще бъдат снабдени с необходимите медикаменти. 

По думите му обаче проблем е презапасяването на хората с лекарства, което може да бъде опасно. А за улеснение на пациентите, след въвеждането на т.нар. зелени коридори, от Българския лекарски съюз предложиха аптеките да работят денонощно. 

А те отговориха - от началото на пандемията работата им се е увеличила, а много фармацевти са се сблъскали челно с Ковид-19 и са се заразили. 

Според тях денонощната работа си има цена и поискаха по 1000 лв. на фармацевт. А фармацевтите в малките населени места не смятат, че има ресурс аптеките да заработят и през нощта. 

Десислава Николова е от Русе и работи всеки ден от 8 до 6. Тя смята, че е нужно да има денонощни аптеки не защото, ще ѝ трябват през нощта, а защото с появата на зелените коридори за възрастните, не може да се добере до аптеката.

До края на тази седмица ще бъдат доставени още 20 000 опаковки лекарства от групата на азитромицина, увери здравният министър.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Е от къде толкова аптекари ще се намерят? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
йокин
преди 3 години
А защо,другарите,от приватизацията(участващи),не развържат кесията,да дарят по некой лев.Само Бойко дава,а после,лош чиляк бил,купувал си властта. Сигнализирай за неуместен коментар