БЛС скочи на фармацевтите за недостига на лекарства

Твърденията им били недопустими и не отговаряли на истината

12.11.2020 | 12:44 Редактор: Тодор Петров
БЛС скочи на фармацевтите за недостига на лекарства

Твърденията на ръководството на Българския фармацевтичен съюз, че недостигът на лекарства се дължи на факта, че лекари изписват големи количества от тях по телефона, са недопустими и не отговарят на истината. Това се казва в позиция на Българския лекарски съюз (БЛС) до медиите.

От БЛС задават въпроса колко от българските граждани са получили лекарства в аптека без да носят необходимата за това рецепта. 

"За никого не е тайна, че продажбата на лекарства без задължителната за това  рецепта е масова практика. Ролята на аптеките в системата на здравеопазването и на работещите в тях фармацевти е да регулират именно този процес и да не допускат пазаруване на лекарства в големи количества и продажбата на такива без рецепти. Оправданието, че някой лекар е изписал 7 опаковки от даден антибиотик е несъстоятелно, защото задачата на всеки фармецевт е да прецени, според медикамента и познанията си за него, продължителността на лечението", пишат от БЛС. 

В случай, че изписаното количество не отговаря на курса на лечение, той има право да откаже да го отпусне в даденото количество. Ролята на фармацевта е да се намеси именно в такива моменти и според своите правомощия да не допуска нарушаване на правилата, категорични са от Българския лекарски съюз.

В позицията им се казва още, че при наличие на всички регистрирани у нас медикаменти в складовете на едро отговорността за осигуряването им в аптечната мрежа е на самите аптеки.  

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Масово се ппродават лекарства без рецепти Сигнализирай за неуместен коментар