Най-голям проблем с изчерпването на лекарства са нискомолекулярните хепарини

Това са медикаменти, които най-често се използват от бременните жени

11.11.2020 | 14:15 Редактор: Искра Ангелова

Масовото търсене на антибиотици и презапасяването с лекарства наложи спешна среща в здравното министерство. От фармацевтичния съюз алармират, че масово се купуват лекарства без необходимост от тях. А самолечението, особено при Ковид-19, е изключително опасно, заяви здравният министър.

"Много моля българските граждани да знаят, че Азитромицин, който си купуват и започват лечение, е изключително опасен, тъй като това ще доведе до тежки последици", подчерта Костадин Ангелов.

Най –голям се оказва проблемът с нискомолекулярните хепарини, които често се използват от бременни жени. За това от министерството ще създадат регламент за продажбата на тези медикаменти. Бременните жени, които имат изписан такъв медикамент, трябва да отидат в аптеките с рецепта и с документ, който да удостоверява генетичното изследване направено в лабораторията.

До края на дена на сайта на Агенцията по лекарствата ще бъдат публикувани и аптеките в цялата страна, в които ще има достатъчно количество хепарини.

В същото време от фармацевтичният съюз признаха, че в момента са поставени между чука и наковалнята и всеки ден са на ръба на закона, продавайки лекарства без рецепта

"Недопустимо е да с лекуват пациенти по телефона. Недопустимо е след това тези пациенти да отидат в аптеката без рецепта  да поставят фармацевта в условия да направи морален избор, да наруши закона или да отпрати действително пациент, който се нуждае от лечение. Аз съм виждала рецепти с по 7 опаковки Азитромицин, като лекарят е предписал за цялото семейство, независимо дали има Ковид или не", посочи проф. Асена Сербезова.

А както дистрибуторите, така и фармацевтите призовават хората да спрат да се запасяват профилактично. На пазара има над 12 медикамента съдържащи Азиторомицин, а в складовете има достатъчно лекарства, увериха доставчиците.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК