Аптеките в Бургас изпитват сериозен глад за лекарства

Аптекари са единодушни, че хората все още не се презапасяват с медикаменти

11.11.2020 | 11:10 Редактор: Юлия Христова
Аптеките в Бургас изпитват сериозен глад за лекарства

Аптеките в Бургас изпитват сериозен глад за лекарства, давани при лечение на коронавируса, съобщава "24 часа". Да се намерят антибиотици от групата на азитромицините, които най-често се изписват, си е истинско чудо. В някои от най-големите аптечни вериги тези препарати са напълно изчерпани.

Непрекъснато се търси този антибиотик, но недостига, няма го и по складовете, казва фармацевт в популярна аптека в града. За фраксипарина пък, който е животоспасяващ при родилки с определени здравословни проблеми и важен фактор в лечението на по-тежките случаи на коронавирус, е категорична, че изобщо не може да се намери. Положението било такова от близо 2 месеца.

Според нейна колежка, която работи в един от аптечните складове в Бургас, проблемът с фраксипарина е от много време, тъй като този препарат се внасял. Свършили са и останалите медикаменти, които се ползват в лечението на коронавируса - няма дексаметазон, нито антистенокардин, твърдят фармацевти.
Аптеките могат да поръчват търсените медикаменти поне от 4-5 склада. Но складовете първо изпълняват доставките към болниците и едва тогава към аптеките, обяснява дилър на лекарства в града. При нас все още имаме от антибиотиците, за които питате, все пак доста са производителите на тези лекарства.

Имаме и антистенокардин, но фраксипарин липсва от месеци, казва представител на по-малка верига аптеки, също известна в Бургас. Според фармацевтката този препарат се получавал сравнително по-рядко в аптеките и то за определени болни, които имат нужда от него много преди избухването на пандемията от Ковид-19.

Аптекари са единодушни, че хората все още не са тръгнали масово да се презапасяват с лекарства, а търсели медикаментите по неотложна нужда.

Идват с рецепта, страшно много болни има  в момента, казва млада фармацевтка, докато обслужва поредния клиент. Аптеката е препълнена с хора, така е цял ден. Нямам възможност дори да изслушам въпросите ви, лаконична бе управителката на аптека от столична верига с няколко обекта в Бургас.

От сряда се чакат доставки на азитромицит и производните му, каза шефката на Регионалния фармацевтичен съюз Любомира Бургазлиева. Според нея дексаметазон има достатъчно, най-сериозният проблем бил с нискомолекулярните хепарини. Тези, които вярват в прилагането на хомеопатията, могат да взимат инфлуцид и шуслерова сол №3 поне месец, посъветва Бургазлиева.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК