СЗО оцени ефективността на 4 лекарства за коронавирус

Проучване: Ремдесивир, хидроксихлорохин, лопинавир и интерферон нямат почти никакъв ефект върху смъртността на пациентите

16.10.2020 | 22:47 Редактор: Ралица Братанова
СЗО оцени ефективността на 4 лекарства за коронавирус

Проучване на Световната здравна организация (СЗО) показва, че лекарствата ремдесивир, хидроксихлорохин, лопинавир и интерферон нямат почти никакъв ефект върху смъртността на пациентите при лечението на коронавирус, съобщава Financial Times.
 
Лекарствата не намалявали риска от смърт при Ковид-19, както и не намаляват броя на пациентите, които се нуждаят от лечение в интензивни отделения.
 

Данни за лечението на 11 266 хоспитализирани пациенти са използвани за проучването.
 
Международното многоцентрово клинично изпитване на Световната здравна организация SOLIDARITY ("Солидарност") е тествало четири от най-обещаващите схеми за лечение на Ковид-19. Сред тях е лечението с лекарството ремдесивир, което руското Министерство на здравеопазването ще включи в клиничната практика и препоръки за лечение на инфекцията, пише Dnes.bg.
 
От началото на пандемията до този момент в световен мащаб са регистрирани близо 38.4 милиона случая на Ковид-19, а починалите са над 1.5 млн., по данни на СЗО. Най-трудна е ситуацията в САЩ, Индия и Бразилия.
 
Междувременно учени от Хонконгския университет са установили, че антимикробен препарат, който се използва за лечението на язва на стомаха и бактериални инфекции, е ефикасен в борбата срещу коронавируса.
 
Става дума за ранитидин бисумтов цитрат (RBC), който е изпитан върху хамстери.
 
В резултат на експеримента вирусното натоварване в клетките на белите дробове на заразените гризачи е намаляло над 1000 пъти, информират от MedicalXpress. Препаратът също така значително е намалил нивото на основните противовъзпалителни цитокини и хемокини, в случай на тежко протичане на Ковид-19.

Снимка: БГНЕС
 
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК