"Ремдесивир" съкращава възстановяването при Ковид-19

Окончателното изследване анализира данните за 29 дни лечение

09.10.2020 | 16:38 Редактор: Искра Ангелова

Лекарството "Ремдесивир" скъсява с пет дена възстановяването от Ковид-19 в сравнение с плацебо и намалява при някои пациенти риска от смърт, предаде Ройтерс.

При пациентите на кислород в началото на лечението с "Ремдесивир", лекарството на "Джилийд сайънсис" (Gilead Sciences) съкращава възстановяването със седем дни в сравнение с плацебо.

Окончателното изследване анализира данните за 29 дни лечение. Резултатите от предварителното изследване през май бяха за 15-дневна терапия, съобщава "Труд".

С "Ремдесивир" беше лекуван и президентът Тръмп. Лекарството получи разрешение за използване в спешен порядък в САЩ на 1 май.

Резултатите показват също, че "Ремдесивир" може да намали смъртността, но данните не са статистически значими. В отделен анализ за пациентите на кислород лекарството изглежда намалява значимо риска от смърт в сравнение с други подгрупи, заяви в прес съобщение д-р Андре Калил, специалист по инфекциозни болести от медицинския център на университета на Небраска и ръководител на изследването.

Резултатите от проучването са публикувани в "Ню Ингланд джърнал ъв медисин".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК