България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шефът на БЛС: Без паника, вече знаем как да процедираме с вируса

Според д-р Иван Маджаров бързите антигенни тестове ще докажат повече положителни пациенти

18.11.2020 | 09:19 Редактор: Георги Камарашев

Министър-председателят Бойко Борисов заяви вчера, че страната разполага с 46 000 легла за активно лечение на пациенти с Ковид-19. По думите му здравните специалисти трябва да се съсредоточат върху хората със съпътстващи заболявания, те да влизат в болница.

Успява ли държавата да се справи с пандемичната ситуация?

"Няма нужда от изпадане в паника. От пролетта досега има огромна разлика. Вече знаем как да процедираме с това заболяване. Има възможност да се използва голяма част от легловата база в България за лечение на Ковид-19. 46 000 регистрирани легла има за активно лечение. В следващите седмици все по-малко ще наблюдаваме случаи на върнати пациенти. В последния месец бяхме свидетели и на някои административни пречки - имаше бюрократични забавяния от страна на НЗОК, сега те са изчистени", заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в ефира на "България сутрин".

По думите му фактът, че в последните дни не се наблюдава ръст на заразените, е благоприятен. Според него, въпреки че държим 40% положителни проби, реалният им брой в момента е висок.

Бързите антигенни тестове щели да докажат повече положителни пациенти, смята той. 

Шефът на БЛС изрази мнение пред Bulgaria ON AIR, че НЗОК не е реагирала адекватно в ситуацията. Трябвало да се действа много по-бързо и да има синхрон между всички структури в държавата.

Относно това дали има вероятност PCR тестовете в скоро време да поевтинеят, специалистът изрази съмнение това да се случи.

"Не вярвам, че PCR тестовете ще поевтинят. Според това, което виждаме като фактуриране на PCR тестове от различни лаборатории, те са много по-скъпи. По-малко от 60 лв. не е възможно да се намали цената. Трябва да подпишем анекс до няколко дни към Националния рамков договор, в който ще настояваме да се изчисти лимитирането на тестовете. Трябва да има регулация в спокойна обстановка и на другите неща", обясни той. 

Д-р Маджаров алармира, че пациентите, които се задържат по-дълго в лечебните заведения, струват по-скъпо на държавата. 

"Проблемът е с тези, които не са в интензивните отделения. Всичко е въпрос на икономика и финанси. Някои директори на болници твърдят, че всичко е наред. След 5-6 месеца ще стане ясно, че това не е точно така. 32 000 са лекарите в България. 1000 лева ще има за всички, които са в отделенията с този анекс, който ще подпишем", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 
 


8
6 rate up comment rate down comment 1
Ваня
преди 3 години
Като има легла за кови 19 защо вчера умряха като кучета на стъпалата двама мъже. Не трябва уволнение и дисциплина ни наказания - трябва Съд за назидание на останалия мед персонал. Какъв е този башибозук. Хора кажете нещо! Сигнализирай за неуместен коментар
7
10 rate up comment rate down comment 1
Ох
преди 3 години
Къде са тия легла , в моргата ли? Сигнализирай за неуместен коментар
6
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
5
14 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
А отрицателните с пневмония ги пращате да си умрат вкъщи :( Сигнализирай за неуместен коментар
4
12 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Не се паникьосваме, знаем че умеете да пишете смъртни актове но като цяло това не не е повод за голям оптимизъм от наша страна... Сигнализирай за неуместен коментар
3
7 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
2
7 rate up comment rate down comment 4
palkat
преди 3 години
Болните да не изпадат в паника. Няма да умрат в линейка или прави. Има легла за всички. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Да правят бързите и по-евтини. Сигнализирай за неуместен коментар