Столични болници останаха без свободни легла за пациенти с Ковид-19

В МБАЛ-Пазарджик има недостиг на триажните легла

17.11.2020 | 18:47 Редактор: Ивет Арабова

Има ли достатъчно легла за пациенти с Ковид-19? След днешното работно заседание по темата премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата разполага с огромна леглова база - общо 46 000. Наш екип видя как линейка е принудена да обикаля няколко лечебни заведения в София , защото легла липсват и то в големи столични болници.

"Няма място" - това чува екипът на Спешна помощ на входа на Пета градска болница в опит да настани пациент с Ковид-19. Екипът се връща до болницата два пъти. И двата пъти ги посрещна охраната. Място така и не се намери. От болницата казаха за Bulgaria ON AIR, че всички легла са заети. Кризата с леглата все още е факт. 

Гергана Николова е личен лекар. Много нейни пациенти са с Ковид-19 на домашно лечение. Състоянието на един от тях обаче се влошило и се налага да бъде хоспитализиран. За него място също няма. 

"Днес не можах да го хоспитализирам, защото няма легла. С двустранна пневмония е, сравнително млад, но аз не виждам смисъл защо трябва да чакаме, той не е добре", каза д-р Николова.

В столичната болница "Св. Анна" половината от общо 500 легла са за пациенти с коронавирус. Всички те са заети. "В момента няма, процесът е динамичен, практически на мястото на всеки, който е изписан, почти веднага се появяват нови и нови пациенти", заяви говорителят на УМБАЛ "Св. Анна" Антон Луков.

В пазарджишката многопрофилна болница има сериозен недостиг на триажните легла. Останалите болници не откриват спешни центрове за Ковид пациенти в областта. 

"В тази ситуация ние сме затрупани в отделенията, както и в Спешно приемно отделение. Най големият проблем са съмнителните, за които чакаме PCR тестовете, за да бъдат изписaни", обясни изп. директор на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов.

Д-р Петя Дудова се е включила в битката с Ловид-19 като доброволец в Спешното отделение в многопрофилната болница. Казва, че това, което вижда с очите си е плашещо.  "Голяма част от хората смятат , че Ковид е обикновен грип, ако някой дойде от нашата страна, ще разбере какво е положението", сигурна е д-р Дудова.

Премиерът Бойко Борисов смята, че леглова база все пак има. "Имаме 46 000 за активно лечение, така че като държава с болнични легла ние имаме огромна база. Намерете всички необходими, но внимателно, но с убеждение, спокойно", каза министър-председателят.

Здравният министър Костадин Ангелов докладва на работна среща при премиера, че в рамките на болничния пазар е налице логистика за осигуряване на допълнителни количества медикаменти за лечението на коронавирус. По думите му има и възможност за преместване на препарати от едно лечебно заведение в друго. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години