Половината болнични легла за пациенти с Ковид-19 вече са заети

В рамките на седем дни броят им се увеличава с около една трета

16.11.2020 | 18:10 Редактор: Ралица Братанова
Половината болнични легла за пациенти с Ковид-19 вече са заети

Броят на хората с Ковид-19, които се нуждаят от лечение в болница, значително се увеличи през последната седмица, което доведе до затруднения в някои болници, сред които тези в Свищов и Шумен.

Броят на леглата за активно лечение, за които лечебните заведения имат сключен договор с НЗОК, е 48 865 към началото на този месец.

Здравното министерство задължи всички болници да заделят 20% от леглата си за пациенти с Ковид-19, което означава около 9 700 легла.

Към днешна дата вече има 5 247 пациенти с Ковид-19 в различни лечебни заведения в цялата страна. Това означава, че повече от половината легла за Ковид са вече заети.

Преди седмица хората с Ковид-19 в болница са били 3 822. В рамките на седем дни броят им се увеличава с около една трета.

Въпреки новооткритите легла, ситуацията в някои областни лечебни заведения, сред които тези в Шумен и Свищов, е много утежнена.

Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов посети МБАЛ-Шумен, след като стана ясно, че капацитетът на лечебното заведение е изчерпан. Затова нови легла за пациенти с Ковид-19 ще се разкрият в Държавната психиатрична болница в Шумен, както и в бившата белодробна болница в града.

Персоналът на Държавната психиатрична болница е поел ангажимент да продължи работата си и в отделението за лечение на пациенти с Ковид-19, като при нужда ще разчита за консултации на лекарите от областната болница, пише Puls.bg.

Ситуацията е тежка и в общинската болница в Свищов, която остана без лекари и медицински сестри, които да се грижат за болните с коронавирусна инфекция.

Затова лекари, специализанти, стажанти и студенти, които завършват медицински университети, ще подпомогнат дейността ѝ.

Свищовската болница е сред 18-те български болници, които също така търсят доброволци сред студентите по медицина.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК