България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разликата между Тръмп и Байдън е отвъд статистическата грешка

Според Весела Чернева Ердоган призовал за неприязън към Европа, но е подценил ефекта на думите си

03.11.2020 | 09:42 Редактор: Ивет Арабова

Съединените щати се събуждат за 59-ия в историята си избор на президент. Доналд Тръмп или Джо Байдън - без маски срещу Ковид-19 или затягане на мерките - изборът изглежда лесен.

Социолозите дават преднина на Байдън, но Тръмп и друг път им е показвал, че може да грешат. Как ще се отрази на страната ни изборът на американците?

"Разделението в американското общество е толкова дълбоко, че поражда крайности. Има крайни, радикални групи, които създават този вид междурелигиозни ексцесии. Периодично има моменти, в които насилието взема връх, може би сме в такава фаза", каза директорът на софийския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева за "България сутрин".

Тя добави, че този тип крайни групи винаги са съществували и Ердоган е призовал към повече неприязън към Западна Европа.

"Това са моментите, в които виждаме отговорността, която политиците носят. Говоренето на Ердоган срещу Европа е преди всичко продиктувано от неговото вътрешнополитическо отслабване, но той подцени ефекта на думите си", смята Чернева.

Според нея американците са решили да дадат отпор на управлението, основано на разделението.

"Разликата между Тръмп и Байдън е отвъд статистическата грешка. 9% разлика в полза на Байдън вече е много трудно да бъде намалена. Неслучайно Байдън говори за мерките за коронавируса много засилено", отбеляза директорът на софийския офис на Европейския съвет за външна политика в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ обидите и лъжите на Тръмп са направили невъзможно да има конструктивна кампания, която да се занимава със спорове по същество.

"Като гледам снимки от последните дни, в които собственици на магазини си заковават прозорците, очевидно, че много хора се притесняват от сблъсъци. Надяваме се те да не станат кървави - десетките милиони оръжия, които американците притежават, да не влязат в употреба", подчерта Весела Чернева.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
2
0 rate up comment rate down comment 0
ali
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Чакаме официални данни.. Сигнализирай за неуместен коментар