Избори или война в САЩ: Американците се презапасяват с оръжия

Ще доведе ли до бунтове изходът от битката за Белия дом?

02.11.2020 | 14:28 Редактор: Радостина Димитрова

Битката за Белия дом навлиза в своя финален етап. Ден преди изборите Доналд Тръмп и Джо Байдън правят последен опит да привлекат гласоподавателите от колебаещите се щати на своя страна.

Президентът републиканец организира митинги в ключовите за изхода от вота щати - Северна Каролина, Пенсилвания, Уисконсин и Мичиган.

Кандидатът на демократите - Джо Байдън, насочи своите усилия към Пенсилвания и Охайо. Към неговите митинги се присъединиха и известни музиканти като Лейди Гага и Джон Леджънд.

До момента 90 милиона души са се възползвали от предварителното гласуване и са дали своя вот за следващия президент на Съединените щати. Оспорваните избори в страната бяха определени като най-важните в историята. Вотът силно поляризира обществото и дори доведе до опасения от избухване на гражданско неподчинение.

Пандемията от Ковид-19, протестите срещу расизма и президентските избори - разделението в американското общество и напрегнатата политическа обстановка породиха страхове, че изходът от битката за Белия дом ще доведе до бунтове. Пред оръжейните магазини из цялата страна се извиха опашки от хора, желаещи да се въоръжат.

"Хора биват застреляни, в магазините им се нахлува. Просто е ужасно. След изборите ще стане дори по-лошо", разказва местен мъж.

Според проучвания само през септември са продадени 1,8 млн. огнестрелни оръжия. Това е ръст от близо 66 процента в сравнение със същия период на миналата година.

Напрежението във въздуха преди ключовия вот се усеща и в столицата Вашингтон. Там витрините на магазините изглеждат сякаш наближава мощен ураган. Заради очакваните граждански размирици местните бизнесмени обезопасяват обектите си, за да избегнат евентуалните щети. 

Вижте повече в репортажа. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Давай, Тръмп! С теб сме! Сигнализирай за неуместен коментар