3 дни до вота в САЩ: Как гласуват американците у нас?

Битката между републиканците и демократите се разиграва и у нас

01.11.2020 | 18:58 Редактор: Юлия Христова

Три дни преди изборите в Съединените американски щати, 90 милиона души вече упражниха правото си на глас. Американци у нас също го направиха. 

Битката между двата лагера на републиканците и демократите се разиграва не само на територията на Щатите, но и у нас. От София за демократа Джо Байдън пътува гласът на Марша Фостър. Тя и съпругът ѝ, британец, живеят тук от повече от 7 години. Марша, родом от ключовия за този вот щат Северна Каролина, споделя, че Байдън зачита различните. 

"Гласувах за президент, който ще слуша експертите по теми като климатичните промени и Ковид-19. Гласувах за президент, за когото здравеопазването е приоритет, както и да има силна образователна система за всички американци", казва тя. 

Но и лагерът на републиканците има своите поддръжници у нас. Лев Алишаев живее в България от три години. Има бизнес тук и това е причината да симпатизира на Доналд Тръмп. Въпреки че няма да може да гласува за него.

"Вижте, аз съм бизнесмен и затова подкрепям Тръмп. Той е бизнесмен и разбира бизнеса", казва Лев.  

Въпреки, че е във Варна, а не в Ню Йорк - Лев твърдо смята, че от това кой ще спечели на изборите на 3 ноември ще зависи бъдещето му. А анализаторите отчитат най-високата избирателна активност в САЩ от четвърт век насам. Там изборният процес започна преди два месеца с вот по пощата. През американското посолство в София пък много американци са решили да пратят гласа си. 

Изборният процес започна от важния щат Северна Каролина. А гласуването по пощата е безпрецедентно в условията на коронакризата. Самият Тръмп пък неведнъж заяви, че така демократите ще се опитат да фалшифицират вота. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК