Тръмп затяга политиката срещу мигрантите, ако бъде преизбран

Той подписа указ за ограничаване на влизането на граждани на седем мюсюлмански държави в САЩ

31.10.2020 | 18:39 Редактор: Юлия Христова
Тръмп затяга политиката срещу мигрантите, ако бъде преизбран

Доналд Тръмп, ако бъде преизбран за президент на САЩ за втори мандат, ще провежда имиграционна политика, основана на четири приоритета: ограничаване на предоставянето на убежище, премахване на градовете-убежища, разширяване на забраната за влизане на граждани на други държави и затягане на изискванията за кандидатстване за американска виза. Това съобщи в събота в интервю за телевизия NBC старши съветникът на американския лидер Стивън Милър, цитиран от TACС.

Според него ключовият смисъл мандат на имиграционната политика на Тръмп е "повишаване и подобряване на стандартите за приемане на чужди граждани в САЩ. В много случаи ще е необходима реформа на настоящите правила, за да се премахнат съществуващите проблеми и да се даде смисъл на нашите имиграционни програми", каза съветникът на настоящия държавен глава. Според Милър администрацията ще се справи с тази задача, тъй като Конгресът на САЩ "му е делегирал много правомощия" в тази област.

По време на предизборната кампания Тръмп обеща да затегне контрола върху нивото на имиграция, да намали потока и да даде приоритет на правото да получават работа на американци, а не на имигранти от други страни. На 27 януари 2017 г. Тръмп подписа указ за ограничаване на влизането на граждани на седем мюсюлмански държави в САЩ - Сирия, Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан и Йемен. След поредица от съдебни производства, по време на които бяха оспорени както отделни разпоредби на декрета, така и целият документ като дискриминационен спрямо мюсюлманите, администрацията разработи нов указ. Той беше подписан на 6 март 2017 г. и практически повтори януарския, с тази разлика, че Ирак беше изключен от списъка на страните, чиито граждани са обект на ограничения за влизане, тъй като тази държава подобри системата за информиране на американските власти за влизането на граждани в Съединените щати. Документът обаче беше блокиран от федерален съд в Хонолулу, Хавай и влезе в сила едва през септември 2017 г. след решение на Върховния съд на САЩ, съобщава "Фокус".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК