България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Цветанов, Борисов, протестите... Какво да очакваме?

Коментар на Михаил Кръстев и Христо Панчугов в "България сутрин"

15.09.2020 | 08:35 Редактор: Тодор Петров

Бившият втори човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов, заяви в специално интервю за Bulgaria ON AIR, че партията на Бойко Борисов вече е най-мразена и ще получи под 500 000 гласа на предстоящите парламентарни избори. В същото време той се надява новият му политически проект да получи подкрепа от привържениците на ГЕРБ, а и не само.

"Прекалено малко време мина от оттеглянето на Цветан Цветанов от ГЕРБ, за да могат избирателите да го разграничат от премиерската партия и той да извоюва част от подкрепата, на която се радваше ГЕРБ. Трудно може да се очаква, че на предстоящите избори партията му ще направи пробив", прогнозира Михаил Кръстев от Института за дясна политика пред Bulgaria ON AIR

Политологът Христо Панчугов коментира, че в началото на годината не изглеждало Цветанов да има истински политически шансове. 

"Изглежда е забравил всички скандали, които съпътстваха неговото оттегляне. Потенциалът на партията му ще зависи от това до каква степен различни структури на ГЕРБ се чувстват застрашени. До каква степен хора по места ще смятат, че политическото им бъдеще не е в ГЕРБ", обясни Панчугов в "България сутрин".

Михаил Кръстев посочи още, че от ГЕРБ опитват да задържат твърдия си електорат и това е причината правителството да не подава оставка. По думите му има голямо желание от страна твърдия електорат този кабинет да изкара своя мандат.

"Като че ли тези протести започват да губят битката с времето. Всеки следващ ден ни приближава към редовни парламентарни избори. Ако и това трето Народно въстание не постигне конкретни резултати, ние се насочваме към хипотеза, в която ако се подаде оставка, ще трябва да бъдат проведени избори на Коледа, което не е възможно. Отиваме на януари, февруари...", разясни той.

Панчугов обаче подчерта, че общественото недоволство не се ограничава само до протеста и броя на хората, които са на улицата. Според политолога огромно количество хора не припознават нито един човек от българската политическа система.

"Минахме през няколко мандата, в които рейтингът на Борисов не можеше да бъде засенчен от нито един скандал. Това вече далеч не е така. С напредването на протеста Борисов изглежда все по-зависим от различни фактори", каза още Панчугов.

Кръстев пък подчерта, че влизането в предизборна кампания много променя нещата. А част от периферията на протеста започвала да се отдръпва. Една от причините за това било влизането на политически субекти сред протестиращите.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 седмица
От къде пък сега изпълзя Цветанов Сигнализирай за неуместен коментар