България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Социолог: ГЕРБ ерозира, но БСП не се възприема като алтернатива

Димитър Ганев от изследователски център "Тренд" в ефира на "България сутрин"

11.09.2020 | 09:45 Редактор: Георги Камарашев

"Ако проследим действително нещата - между 3 и 6% е била разликата между ГЕРБ и БСП. Сега наблюдаваме не покачване на рейтинга на социалистите, а просто партията им стои на едно ниво, докато ГЕРБ ерозира. БСП не се възприема като автентична алтернатива на това управление."

По този начин социологът от изследователски център "Тренд" Димитър Ганев коментира в ефира на "България сутрин" изравнените сили на ГЕРБ и БСП само половин година преди редовните парламентарни избори. Слави Трифонов изпреварва ДПС, а разликата между третата и четвъртата формация продължава да расте.

Според Ганев ситуацията, в която се намира сегашното правителство, е силно усложнена.

"Борисов се намира в изключително затруднено положение. От една страна протестът му иска оставката - това му нанесе сериозна щета. Въпросът е, че останалите привърженици на ГЕРБ, когато им зададете определени въпроси, те са абсолютно категорични. Те са единодушни в подкрепата си към партията. Много сложна става политическата сметка. Хем губиш от протеста, хем ако подадеш оставка - ще загубиш от своите", коментира специалистът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в България нещата се менят ден за ден. 

"Към днешна дата резултатите от проучването ни сочат към много сложна правителствена конфигурация. Ако изключим варианта за голяма коалиция между ГЕРБ и БСП, минимум 3 партии трябва да са в определен тип отношения, за да създадат мнозинство. Слави Трифонов изглежда като кингмейкър в една такава конфигурация. Той може да има депутати, които ще решат коя конфигурация ще бъде на власт. Нека си представим, че имаме 3 партии - ГЕРБ, Трифонов и "Демократична България". Или БСП, Трифонов и "Демократична България", обясни социологът.

Ганев изтъкна, че Слави Трифонов стои встрани, докато електоратите на ГЕРБ, БСП и ДПС остават монолитни.

"Трифонов е активен предимно в социалните мрежи - не е в центъра на събитията. Тази стратегия работи за него към момента. Не се знае докога ще работи това обаче. Когато видите електоратите на ГЕРБ, БСП и ДПС - това са твърди електорати. При електората на "Има такъв народ" нещата са по-различни", коментира още той.

Ганев подчерта, че ако се състои протестен наказателен вот, подкрепата за партията на Слави Трифонов ще бъде осезаема, но и гласовете за "Демократична България" ще бъдат задоволяващи.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК