България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Социолог: Радев не въплъщава единството на протеста

"Ситуацията е силно конфронтационна както за Борисов, така и за Радев", каза Боряна Димитрова

24.07.2020 | 09:18 Редактор: Искра Ангелова

Кабинетът "Борисов 3" оцеля и след петия вот на недоверие преди дни. Премиерът категорично заяви, че ще остане на поста си до края на мандата, но пък смени петима министри.

"Борисов няма да е начело на едно следващо правителство след избори. Преди около седмица имах възможността да коментирам, че след избори със сигурност, ако има успокояване на ситуацията в страната, то ще е вследствие на преструктуриране на политическото пространство. Само избори, без да има промени в политическото представителство, няма да успокоят хората навън. Както и преконфигуриране на парламента, но без избори - също няма да успокои ситуацията. Ако ГЕРБ участва по някакъв начин в правителство, там ще се търсят други фигури и ще се търси такава формула, която да дава различни механизми на управление", каза социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова за "България сутрин".

Според нея сегашната ситуация е силно конфронтационна както за Борисов, така и за президента Румен Радев.

"Протестът е доста разединен, гражданите имат различни искания. Протестът е много различен и по отношение фигурата на президента. Скептична съм към това, че Радев е фигурата, която въплъщава единството на протеста. Много хора, които са там и минават неслучайно по различни маршрути, в никакъв случай не биха искали да се идентифицират с фигурата на президента по редица причини, които са отпреди протеста", коментира още Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Социологът посочи, че е трудно да се каже дали Борисов или Радев ще се представи за президент, защото фигурата, която кандидатства за президент, трябва да има голяма обединяваща сила.

"Политическите сили се опитат да придадат посоката и характера на действията на президента. Към момента протестът няма формален и неформален лидер. Организатори на протеста са трима души, които именуват себе си "отровното трио". Това създава известна доза напрежение между организаторите, които определят формата на протеста и политическите сили", допълни Димитрова.

Тя смята, че фигури, които са зад президента Радев, се опитват да бутат процесите.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК