България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Янаки Стоилов: Новата Конституция трябва да отрази реалностите след Прехода

Според него предложенията са само за кореция на основния закон

17.08.2020 | 09:42 Редактор: Виктория Гетова

Какво накара премиера Бойко Борисов да поиска кардинални промени в Конституцията?

"Това е интересен ход, който не следва досегашната логика, както и последният опит на Борисов да овладее ситуацията и да се задържи на власт. Залогът е много голям", коментира депутатът в Седмото Велико народно събрание и един от авторите на сегашната Конституция - Янаки Стоилов в студиото на "България сутрин".

Според него депутатите нямат друг избор освен да се оттеглят, ако премиерът подаде оставка на правителството.

Пред Bulgaria ON AIR Стоилов посочи, че се правят няколко предложения за корекция на сегашната Конституция, като в тях няма никакви нови идеи и ревизия на някои от принципите.

Той допълни, че ако управляващите изпълнят своя проект за Конституция, напрежението в протестите ще катализира.

"Едно от малкото постижения в годините на Прехода е че България успя да приеме основен закон, който действа в момента и който служи за разрешаване на политическите кризи", каза още Янаки Стоилов.

Депутатът от БСП обясни, че ако има нова Конституция, тя трябва да отрази новите реалности след Прехода в България.

"Когато се изработваше и приемаше действащата Конституция, в Седмото Велико народно събрание бяха излъчени едни от най-авторитетните хора на тогавашна България", допълни той и подчерта, че е важно да си представим кои ще бъдат хората, които ще заемат с тази задача.

Стоилов отбеляза, че за да се стигне до обсъждане на конституционната тема, дори в обикновено народно събрание, това трябва да бъде представено пред българските граждани.

Вижте още в репортажа на Александра Иванова:

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Защото иска да провлачва колкото се може повече и да се задързи поне още няколко месеца. На него му е ясно, че това ще се отхвърли. Сигнализирай за неуместен коментар