България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коментар: Нуждаем се от нова Конституция, за Борисов е важно да изкара мандата

Красимир Премянов и Борислав Великов - гости в студиото на "България сутрин"

17.08.2020 | 09:12 Редактор: Искра Ангелова

Премиерът Бойко Борисов иска нова Конституция, както и свикване на Велико народно събрание. От ВМРО подкрепиха промените, но заявиха, че щом ще се променя Конституцията, от ГЕРБ трябва да се съобразят с 6 конкретни точки. 

"При внимателен прочит на Конституцията ще видите, че тя е съпоставима с всички действащи конституции на демократичните страни. Има предубеждение, което беше заложено с едно неподчинение в хода на приемането на Конституцията от група депутати, станали членове на СДС, демонстриращи несъгласие с Конституцията. Българското общество показа една висока зрялост и представителите на политическите сили застанаха с дебати, подготвителна работа и разглеждане на огромно количество проекти за нейното съдържание", каза бившият председател на ПГ на БСП и адвокат Красимир Премянов в "България сутрин".
 
По думите му Конституцията е издържала изпитанията на времето.

"Всяка Конституция, особено тази, е отворена към промени. Сегашната инициатива е свързана с предложения, които могат да се обсъдят в рамките на действащата Конституция и на едно нормално Народно събрание", допълни Премянов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че народът ни се нуждае от нова Конституция.

"Видяхме мнението на основните политически сили, те не приемат такъв подход. Втора Конституция не може да бъде ябълка на раздора. Сега не виждам политически предпоставки за подобни промени и действия със свикване на Велико народно събрание", каза още адвокатът.

Доц. Великов участва в трите Народни събрания, приели промени в Конституцията.

"Сега има една критична маса от предложения и изменения, които са възможни. Необходимо е да има обсъждане преди да се стигне до проект. Установих, че в управленската програма на ГЕРБ и "Обединени патриоти" няма нито дума за промяна в Конституцията. Затова преди следващите избори, онези политически сили, които искат нова Конституция или промяна в съществуващата, да излязат пред хората със своите виждания", коментира бившият народен представител.

Премянов смята, че едно обикновено Народно събрание трябва да има мандат да вземе решение за свикване на Велико народно събрание.

"Не искам да набеждавам сегашните управници, че те са единствените виновни за настъпването на толкова много проблеми, които недоволство и протести. Но така или иначе обществото не е в добра кондиция", добави той.

Доц. Великов посочи, че за Борисов, като човек на честта, е важно да изкара този мандат докрай.

"Може би е достойно и в момента да подаде оставка. Той свърши много работа през последните 10 години. Но може би е дошъл моментът да даде крачка назад", коментира бившият председател на НС.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
От много неща се нуждае народа, но никой нищо не прави! Сигнализирай за неуместен коментар