Радев: Предложението на Борисов показва пренебрежение към Конституцията

"Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено", заяви той

14.08.2020 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

В обръщение към народа президентът Румен Радев заяви, че неговият отговор на предложенията на премиера за свикване на Велико народно събрание и промяна в Конституцията е "не", а самата идея на Борисов е израз на пренебрежение към основния закон.

"Повече от месец продължават протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено, промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство, само потвърждават необходимостта от исканите оставки. В изявлението си от днес министър-председателят предлага свикване на Велико Народно събрание и серия от конституционни проблеми. Самият акт показва пренебрежение към Конституцията", каза държавният глава Румен Радев.

"Правото на инициатива за свикване на Велико Народно събрание принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, но не и на министър-председателя. Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промени в Конституцията? Моят отговор е "не". Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарният контрол, днес да предлага промени в Конституцията? Отговорът е "не“. Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване да организира честни избори? Отговорът е "не". Може ли власт, която задуши свободата на словото да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е "не". Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е "не". Може ли министър-председателят, който превърна парламентарната република в автокрация да предлага промени в Конституцията? Отговорът е "не", категоричен е Радев.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Няма ли Пиар тази най-висша институция...думичката "Не" е с отрицателен заряд и присъствието и в речите на Президента трябва да е забранено... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 3
Илиев
преди 3 години
Гордея се,че аз и много мои приятели гласувахме на президентските избори за истинският български генерал Румен Радев,командвал ВВС на България,пазил небето над Родината си,когато днешният "управник"е мишкувал в тогава мътното за българите време.Хората на моята възраст,знаят кой колко струва.За т.н. "управник" не бих дал и стотинка. Сигнализирай за неуместен коментар