България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Велико народно събрание и нова Конституция - време ли е за рестарт?

Коментар на политическите анализатори Димитър Димитров и Слави Василев

17.08.2020 | 08:42 Редактор: Виктория Гетова

Какъв ще бъде политическият развой в страната след предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията?

"Това, което предложи премиерът, е свързано до голяма степен с исканията на младите. Но отговорът беше такъв, че процедурата е толкова сложна, че няма да е нито сега, нито до редовните и след редовните избори", коментира политологът Димитър Димитров в студиото на "България сутрин".

Според него не може да има Конституция без сътрудничество между първата и втората партия.

"Това е началото на нов етап в българската политика, в която дори най-голямата партия, която до този момент показваше абсолютна системност в подходите си, отваря възможностите за свикване на Велико народно събрание и коренна промяна на институциите", посочи политическият анализатор Слави Василев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи президентът се притеснява, че влизането в процедура за свикване на Велико народно събрание ще задържи Борисов на власт прекалено дълго.

"Не е съвсем ясно, че до началото на ноември ще бъде открита процедурата с гласуване, в която трябва да има 120 депутати, не е ясно и как ще се съберат те. Изключително скептичен съм, че ще има предсрочни избори, най-вече заради несъгласието на ГЕРБ", добави Димитров.

Слави Василев обясни, че това, че в момента няма консенсус между политическите сили, не означава че такъв не може да се роди в бъдеще.

"Не се знае по какъв начин ще продължи протестът, очаквам той да се засили. Време е по-малките политически формации да покажат какво искат. Желанието за промяна е консенсус", каза още политическият анализатор.

Политологът Димитър Димитров смята, че 120 народни представители биха били твърде малко, за да има представителност. Според Василев обаче броят на депутатите няма значение, ако избирателната система е пропорционална.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Нов бардак със стари.... Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Да!
преди 3 години
Но не и начело с този кабинет! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Нов етап - все сме си на него... Сигнализирай за неуместен коментар