България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Инхалациите пазят астматиците от Ковид-19

Само 2,3% от тях са заболели от Ковид-19 по света. Болните от ХОП - 4,3%, диабет - 6,6%, посочи д-р София Ангелова

14.07.2020 | 09:11 Редактор: Александра Иванова

Ковид-19 не спира да нараства. Вирусолози прогнозираха, че с настъпването на лятото силата му ще отслабне, но стана тъкмо обратното - ден след ден отчитаме рекорди в броя на новозаразените.

На фона на това мерките бяха разхлабени. Отвориха стадионите, фитнесите, ресторантите  и нощните заведения. Маските останаха задължителни.

Пулмологът д-р София Ангелова заяви в "България сутрин", че е нормално вирусът да се предава при струпване на хора.

"Самият вирус не е активен в околната среда, той е активен в човешкия организъм. Като попадне в клетката, използва нейната енергия, за да се възпроизведе", обясни тя.

Данни от Европейското респираторно послание сочат, че броят на хронично болните от ХОП и астма, които са се заразили с Ковид-19, е малък. Причината - инхалациите, които пациентите прилагат за придружаващите си заболявания намаляват риска от новия щам на коронавируса.

"Само 2,3% астматици са заболели от Ковид-19 по света. Болните от ХОП - 4,3%, диабет - 6,6%. Причината е, че лекарствата, които инхалират пациентите, намаляват експозицията на рецепторите, за които се закача коронавирусът", отбеляза д-р София Ангелова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че обикновено хората с придружаващи заболявания спират лечението си през лятото, защото периодът е лек. Сега обаче съветва да не го правят, защото то ги предпазва и от Ковид-19.

Пулмологът изтъкна, че клетъчният имунитет играе най-важна роля в борбата с Ковид-19.

"Имунитетът има 2 клона - th1 и th2. Трябва да поддържаме нашата имунна система с добра храна, витамин А, Е, С. Сега излизайте на слънце и взимайте витамин D. Имунната система се поддържа с добро настроение, не със страх и паника. Страхът и паниката потискат имунните клетки", посочи тя.

Д-р София Ангелова смята, че протестите ще активират адреналина на хората и ще засилят имунитета им срещу коронавируса, но призова да бъдат разумни и внимателни.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Слънце и добра храна - това е превенцията. Сигнализирай за неуместен коментар