УНГ специалист: Не получаваме траен имунитет от Ковид-19

След третия до шестия месец започва спадане на антителата в организма, каза Александър Райнов

12.06.2020 | 21:26 Редактор: Наталия Тотева

Специалистът по оториноларингология доц. Александър Райнов каза за Bulgaria ON AIR, че броят на реанимационните легла и на респираторите не е гаранция за ефективното лечение на пациентите с коронавирус.

"Истината е, че ние не получаваме траен имунитет. Доказано е, че след третия до шестият месец започва едно спадане на антителата в човешкия организъм. Дори пациентите, използвани за донори на плазма, не се използват след този период", обясни той за "Денят ON AIR".

По думите му би било наивно да смятаме, че веднъж преболедували Ковид-19, дори леко, сме защитени от повторно заразяване.

Според него моделът на разпространение на заболяването е специфичен.

"Излезе една концепция за така наречените супер заразители, които представляват не повече от 20% от всички положителни пациенти, които осигуряват масовото разпространяване от един на друг пациент. Това предстои да бъде доказано. Голяма част от информацията, която първоначално се появи за приложението на различни лекарства, включително негативните статии за препарати като хидроксихлорохин, нурофен, бяха изтеглени от едно от най-авторитетните издания, което всички ние като клиницисти следим", отбеляза доц. Райнов.

Според него на този етап няма напълно ефективно лечение, като най-успешна до момента е плазмената терапия.

Доц. Райнов посочи, че независимо дали имаме недостиг на анестезиолог-реаниматори, по-голямата част от тях имат опит с анестезиология, не с тежка реанимация.

На мнение е, че в началния период на кризата е имало затруднения при доставянето на индивидуални средства за защита, дезинфектанти, костюми при лекарите на първа линия.

Доц. Райнов добави, че е много важно PCR тест да се взима от медицински специалист, който е добре запознат с практиката.

"Първоначално се взимаха с дървени накрайници и тампончета, което се оказва, че дава отрицателен резултат. Впоследствие Британското дружество по оториноларингология излезе с препоръка това да бъде накрайник - тип четка", допълни лекарят.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
С други думи няма какво постоянно да се пазим, защото няма да успеем да се опазим. Сигнализирай за неуместен коментар