Шведски изследователи с откритие за имунитета срещу Ковид-19

Те анализират нивото на T-клетките при пациентите

02.07.2020 | 15:10 Редактор: Наталия Тотева
Шведски изследователи с откритие за имунитета срещу Ковид-19

Шведски учени смятат, че нивото на колективния имунитет срещу Ковид-19 може да е 2 пъти по-високо, отколкото се е смятало.

Изследователи от институт в Стокхолм са направили анализ на проби от над 200 пациенти, много от които са били с леки симптоми на заболяването или не са проявявали никакви.

Шведските изследователи, за разлика от много други, не свързват развитието на имунитет с наличие на антитела в човешкото тяло. Според тях досегашните опити за "измерване" на нивото на имунитет сред населението, до голяма степен се провалят, защото се акцентира върху антителата.

Те обръщат внимание на нивото на Т-лимфоцитите или Т-клетките при пациентите, които са важни за развиване на имунитет към трансмисивни инфекциозни заболявания, пише "Монитор".

Според резултатите от изследването,"T-клетъчен имунитет" е открит при 30% от здравите кръводарители. Това е 2 пъти повече от отчетения процент на хора с антитела.

Учените все още не знаят колко дълго се поддържа имунитетът към коронавирус с Т-клетъчен отговор. Смята се, че антителата запазват защитната си функция от 3 до 6 месеца.

"Това означава, че е вероятно да подценим броя на хората, които имат някакъв имунитет", казва Маркъс Багърт, доцент в Каролинския институт. 

"Дали такива хора са напълно защитени или в бъдеще болестта им ще протича в по-мека форма или безсимптомно, е трудно да се каже", добавя той.

Снимка: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК