България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изкуствен интелект помага да изберем най-безопасното място за почивка

В "България сутрин" Росен Живков представи виртуалния екскурзовод "ЧАТИ"

10.07.2020 | 08:30 Редактор: Тодор Петров

"ЧАТИ" е виртуален екскурзовод, който ще показва къде е безопасно да отидем на почивка, при какви условия може да посетим мястото, колко струват чадърите и какви са отзивите. Чрез него създателите му искат да повишат доверието в целия ни туристически бранш и Черноморието ни.

"Идеята за чатбот не е нова. Март месец започнахме работа със Столичната община по чатбот, който да помага в кризата, след това с Министерството на образованието създадохме чатбот, който да помага в дистанционното обучение. Поредицата се разширява с чатбот, който се опитва да върне доверието на туристите в българското Черноморие", заяви основателят на изкуствения интелект "ЧАТИ" Росен Живков в "България сутрин".

Той изтъкна случващото се по границата в Гърция и факта, че много се притесняваме къде ще бъде безопасно да почиваме. А "ЧАТИ" има много специална функция да събира информация от хора, които вече почиват на морето и дават оценка на хотелите и плажовете.

"Чатбот е софтуерна програма, нещо като дигитален помощник, с който се свързвате във Facebook и можете да се пишете като с реален човек. На въпрос къде да отида на море, "ЧАТИ" ще те пита къде предпочиташ - на диви плажове или в all inclusive хотел", даде пример Живков.

Пред Bulgaria ON AIR той отбеляза, че създателите на "ЧАТИ" работят също с организации и министерства, за да имат добър поглед върху регионите.

"За цените на шезлонгите използваме информация от Министерството на туризма, но даваме възможност и на туристите да ни върнат обратна връзка в "ЧАТИ" дали наистина е така", поясни Живков и подчерта, че безопасността е ключовото нещо, което търсят туристите.

"Най-същественото за безопасността е дали са спазени мерките. Винаги има риск, където и да отидеш. Искаш да знаеш, че хората правят всичко възможно твоето преживяване да бъде безопасно и да имаш добра почивка", каза още той.

А бъдещето на "ЧАТИ" е свързано с организации, които да разширят предоставената информация за заведения, плажове и културен туризъм. Предстои да започне работа на проекта и в други държави.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК