Южното Черноморие е чисто от Ковид-19 и безопасно

По-малко от 1% от населението на Бургас се е срещнало с коронавируса, сочи изследване

25.06.2020 | 16:27 Редактор: Александра Иванова

Южното Черноморие е безопасно за туристите. Това увери в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова и изрази надежда, че няма да има повече отменени чартърни полети. Мащабно проучване в пет морски общини е показало, че хората, имали контакт с коронавируса там са под 1 %, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Проучването, което беше финансирано от черноморските общини, ще бъде преведено на 4 езика и изпратено до чуждите посолства у нас, както и до нашите в чужбина. Вместо с рекламни послания, то доказва с научни факти, че Южното Черноморие е сигурно и чисто място за почивка, обявиха на брифинг в Бургас кметът на Бургас и министърът на туризма. 

"Надявам се утре да пристигне първият чартърен полет от Амстердам и съответно всички други планирани полети, които имаме и от Германия. В началото на юли и от Полша и Чехия. В момента се водят и разговори да бъдем включени в така наречения "въздушен коридор" с Великобритания", посочи Ангелкова.

Туристите от първия чартър ще почиват в Слънчев бряг, Несебър и Поморие. В курорта вече са отворени около 20 хотела, като навсякъде са взети изключителни мерки за безопасност. В момента в курорта има предимно българи, но хотелиерите се надяват на активен летен сезон от 1 юли. В много от хотелите са поставили прегради между масите на закрито, персоналът е с маски, на туристите се дава храна зад стъклена преграда. 

"Абсолютно всякакви мерки са взети, има навсякъде дезинфектанти, спазва се дистанция от маса до маса. Положението засега е спокойно, хотелът е взел мерки, така че сме спокойни" казаха пред камерата на Bulgaria ON AIR туристи.

Мащабното имунологично изследване, което трябва да даде спокойствие на туристите, е обхванало 2300 души, предимно заети в туризма. 

"Изключително ниска циркулация на вируса и изключително нисък риск за хората, пребиваващи на това място в следващите седмици и месеци", подчерта Ангел Кунчев.

Ново мащабно изследване ще бъде направено и в края на летния сезон.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК