България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да си мием ръцете поне 20 секунди, ръкавиците може да причинят инфекции

Трябва да се използват кремове, които са по-мазни, каза дерматологът д-р Самер Шокър

07.05.2020 | 09:27 Редактор: Искра Ангелова

Редовното миене на ръцете е изключително важно в борбата срещу коронавируса. Но се оказва, че по този начин се нарушава липидния слой и това води до сухота.

"Ежедневно в това положение, в което трябва да си мием ръцете често, което е изключително важно, но това води до сухота, зачервяване и дерматологични проблеми алергии, за които трябва да се предприемат мерки. Много е важно, когато си мием ръцете, да използваме кремове, които са подходящи, малко по-мазни, които могат да възстановят липидния слой на ръцете. Също така е много важно да има слънцезащита в този крем, тъй като сега преминаваме към летния сезон", каза дерматологът д-р Самер Шокър в ефира на "България сутрин".

Той посочи, че има много сапуни, които ги рекламират като антибактериални, но доказателстръцвата показват, че няма никакъв смисъл от тях.

"Нормален, обикновен сапун е достатъчен, но и поне 20 секунди да си мием ръцете. Сега е моментът, в който трябва да се грижим за кожата, тъй като мерките се разхлабват и трябва да я подготвим за околната среда. Това трябва да се направи с добра хигиенична грижа и нови навици, които през последните 2 месеца сме успели да въведем в нашето ежедневие- хидратиращи кремове, ексфолианти, различни серуми, които са с антиоксиданти", допълни дерматологът пред Bulgaria ON AIR.

Той каза още, че носенето на ръкавици може да доведе до запарване на ръцете, което пък води до гъбични инфекции.

"Силно препоръчвам да не се използват ръкавици. Относно маските - те са важни в моменти, когато има повече хора, там идва проблемът с фрикцията, която се получава на кожата, което води до алергична реакция", коментира д-р Шокър.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК