Какви грешки допускаме при ползването на антибактериални кърпички?

С тях можем да почистваме различни повърхности, както и кожата си

18.04.2020 | 09:35 Редактор: Ивет Арабова
Какви грешки допускаме при ползването на антибактериални кърпички?

Мокрите антибактериални кърпички определено са ни в помощ в тази трудна ситуация на извънредно положение, в която дезинфектантите са дефицитна стока. С тях можете да почистите различни повърхности, както и кожата си. Неправилната им употреба обаче може да доведе до някои проблеми.

Какви са грешките, които може да се допуснат с употребата на антибактериални мокри кърпички?

Използвате ги повече от веднъж

Ако сте избърсали замърсена повърхност с една кърпа, но тя все още е напоена с препарат и ви е мъчно да я изхвърлите просто така, решавате да я използвате за бърсане на още нещо. Това е огромна грешка, защото така не почиствате, а замърсявате следващия предмет, който бършете. Еднократните кърпички са точно такива – еднократни и не трябва да се използват за почистване на повече от една повърхност, особено ако тя е потенциално замърсена с опасен агент, каквито са вирусите и бактериите.

Не четете етикета

Етикетите са полезно нещо, което трябва да се чете. На тях е описано какво точно съдържат кърпите, за какви повърхности са подходящи и най-вече опасни ли са за кожата или са предназначени за нея. Освен това има и упоменат срок на годност, като при всеки продукт. Четете етикетите, защото те ще ви информират дали кърпичките ще са годни да почистят и дезинфекцират или само ще се излъжете, че сте изчистили.

Почиствате телефона си с кърпички

Антибактериалните кърпи могат да се използват върху много повърхности, но не и върху телефоните. Те могат да ги увредят. Обикновено тези кърпи са подходящи за използване върху клавиатури, монитори и лаптопи, дисплеите на телефоните обаче не са сред тях. Използвайте ги само върху повърхностите на телефона, които не са от стъкло. Химикалите в кърпите могат да увредят повърхностния слой на стъклото на дисплея, което да улесни надраскването и оставянето на отпечатъци при употреба.

Още грешки при използването на антибактериални кърпички четете на Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК