България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нямало как да се докаже, че Кристиан е знаел за Милен Цветков в колата пред него

Адв. Димитър Марковски: Много е тънка разликата между непредпазливостта и евентуален умисъл 

24.04.2020 | 09:05 Редактор: Тодор Петров

22-годишният Кристиан Николов е с обвинение за умишлено причиняване на смърт на пътя. На Великден той блъсна и уби с джипа на своята майка журналиста Милен Цветков. Първоначалното обвинение бе за причиняване на смърт след употреба на упойващи вещества. Може ли прокуратурата да докаже мотив? 

"Мотивът, чисто в юридически план, е свързан с обстоятелството, когато съдът се занимава с определяне размера на наказанието - това може да е смекчаващо и отегчаващо вината обстоятелство. Това нещо е свързано с отговорността, която следва да понесе Кристиан. Трябва да се търсят аргументи за умисъла за извършаване на престъплението. Много е тънка разликата между непредпазливостта и евентуален умисъл в извършване на престъпление", обясни адвокат Димитър Марковски в ефира на "България сутрин".

И посочи, че в конкретния случай това поведение зад волана на Кристиан Николов няма логика. Няма как да се докаже, че точно в този момент той е знаел, че зад волана в ударената кола е Милен Цветков, отбеляза адв. Марковски.

"Той е съзнавал, че там където подава газ, има хора и коли пред него. Ускоряването в тази отсечка, липсата на спирачни следи и този наркотичен коктейл  - всичко това са аргументи в подкрепа на тази промяна на обвинението, което е извършила прокуратурата", разясни юристът пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че автотехниците много лесно от видеокамерите в тази отсечка ще изчислят математически каква е била скоростта на движение на автомобила на Кристиан и в кой момент той е ускорил.

Вчера, в предаването "Денят ON AIR", бащата и колега на Димитър Марковски - адв. Марин Марковски, обяви, че обвинението ще издържи в съда и Кристиан ще получи присъда. Точната правна квалификация предстои да бъде сериозно обмисляна, обаче отбеляза той.

"Ако обвинението не успее да докаже умисъла, който твърди, тогава има горни съдебни инстанции, които да преценяват дали това е така, ако съдът оправдае Кристиан Николов. В рамките на това обвинение Кристиан Николов няма право на съкратено съдебно следствие, защото се приема, че тази смърт е причинена умишлено", каза още адв. Димитър Марковски.

Спътниците на Кристиан в джипа - Георги и Симона, са с обвинения за затаяване на истината. Според адв. Марковски показанията на двамата имат значение по делото, но очевидно те не могат да бъдат достоверен източник на доказателствена информация

"Трябва да се търсят показанията на други свидетели очевидци. Може да получат наказание за затаяването на истината. Един свидетел, ако първоначално е лъжесвидетелствал, до приключване на досъдебното производство може да каже истината и тогава не носи наказателна отговорност. Ако се установи, че майката на Кристиан Николов е предоставила ключовете и колата, при положение, че е знаела, че употребява наркотици, тогава ще носи и тя отговорност", завърши юристът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 2
Българка
преди 2 години
Дано този човек си получи заслужената присъда. Няма значение кой е бил зад волана!! Бил е човек, интелигентен, родител, съпруг, син на нечии хора. Животът му е бил отнет, заради дрогиран, безотговорен и лигав човек. Бил студент. Как учи този дрогиран???? Но аз обвинявам и нашето общество, защото позволяваме да ни мачкат и пресират. Това щтрябва да спре!!! Така да бъде! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 4
Нина
преди 3 години
И сега ще се оттърве с условна, нали? Сигнализирай за неуместен коментар