Марин Марковски: Обвинението срещу Кристиан ще издържи, ще получи присъда

Според адвоката спътниците в колата ще кажат истината

23.04.2020 | 21:37 Редактор: Ивет Арабова

СГС остави в ареста Кристиан Николов, който е обвинен за причиняването на катастрофата, в която загина навръх Великден журналистът Милен Цветков. Ще може ли да издържи в съда обвинението срещу Николов за умишлено убийство?

"Ще издържи и той ще получи присъда. Точната правна квалификация предстои да бъде сериозно обмисляна. Участието на обвиняемия е абсолютно доказано, независимо от позицията на колегите, защото има видеокамери, свидетели", каза за "Денят ON AIR" адвокат Марин Марковски.

Според него останалите пътували в колата ще кажат истината, тъй като ще започнат да ги привличат за затаяване на истината.

"Във всички случаи ще се оспорва квалификацията, че не е умишлено убийство, а е по непредпазливост. Употребата на наркотиците е нещо, което се прави съзнателно. Той е взимал амфетамин, марихуана, лексотан, говори се за четвърти наркотик. Шефът на токсигологията прави коментар, че търсят в кръвта на Кристиан така наречения "дяволски наркотик", допълни адв. Марковски.

По думите му сериозен аргумент за това, че престъплението е изключително тежко е скоростта, с която е карал.

"Експертите ще докажат това по математически път. Когато една кола се снима на камера, нейната скорост се изчислява от точката, в която камерата я хваща, до точката, в която удря колата", отбеляза адв. Марин Марковски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че има много сериозни факти, които правят това деяние изключително опасно. Той коментира и защитата на Кристиан, според която действията на очевидците по оказване на първа помощ на Милен Цветков били неадекватни.

"След като се прочете присъдата, смея да прогнозирам, че не може да бъде прието такова оспорване. Травмите в резултат на удара са толкова тежки. В аутопсионния протокол се споменава за скъсана аорта, няма експерт, който да каже, че той ще оживее при тези травми. Причината за смъртта е този удар", категоричен бе юристът.

Според адвоката на Кристиан - Любомир Таков - материалите не били достатъчни да се докаже авторството на престъплението.

"Когато има несъмнени доказателства, не е разумно да се оспорва авторство. Докато присъдата не влезе в сила, той е невинен и може да избере каквато иска линия на защита", смята адв. Марин Марковски.

Може ли да бъде повдигнато обвинение на спътниците на Кристиан - Георги Иванов и Симона Цанкова?

"Срещу тях не може да има обвинения за участие в ПТП-то. Доколкото разбрах, в първоначалните си разпити те не са били особено точни и са прикрили някои факти. Ако притискането е в рамките на криминалистиката, то е в рамките на закона", изтъкна Марковски.

По-рано днес при спецакция на прокуратурата и столичната полиция бяха задържаха лица, за които се предполага, че са свързани с побоя на журналиста Слави Ангелов на 17 март. 

"Побойниците на Слави Ангелов са с обвинения за организирана престъпна група. Те нямат обвинения за побоя на Слави Ангелов, те събират доказателства, имат подозрения, но нямат конкретни доказателства, за да повдигнат обвинения на конкретни извършители", подчерта адв. Марковски.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Любов Василева
преди 2 месеца
До кога за такива тежки престъпления от криминален характер ще се дават смешни присъди... Замитане, прикриване и. т. н??? Що за праворъздавателна система има в България??? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Да!
преди 2 месеца
По-добра от Ганиела няма! Сигнализирай за неуместен коментар