България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Борисов - гъвкав и харизматичен, Трифонов - ще влезе в парламента

Коментар на политическата обстановка от Антоанета Христова и  Иво Инджов

17.02.2020 | 09:45 Редактор: Тодор Петров

Бойко Борисов надмина Тодор Живков и Стефан Стамболов по продължителност на управлението като министър-председател. Ако Борисов завърши този си мандат, има шанса да постави рекорд за най-дълго време на държавното кормило, който на този етап "държи" Станко Тодоров. 

Според политическия психолог Антоанета Христова Борисов се представя комплексно. Много трудно се намира харизматичен лидер, а той е харизматичен, подчерта тя пред Bulgaria ON AIR

"Много е гъвкав и адаптивен към различните ситуации. Около него другите партии изпаднаха в криза и не успяха да влязат във форма", посочи Христова.

Политологът Иво Инджов е на мнение, че към края на третия си мандат Борисов е спечелил от слабостта на своите противници. По думите му премиерът припомня стари роли, като ги прави още по-атрактивни чрез новите технологии. 

Вчера Слави Трифонов учреди и оглави своята партия "Има такъв народ". Вярвам, че сме на прав път и заедно ще направим нещо, което ще ни остави в историята, заяви шоуменът по време на учредителното събрание.

"България е страна с доста политически партии. Въпросът не опира до бройката, а до програмите и конкретните политически намерения. На този етап единствено партията на Трифонов предизвиква по-голям интерес и очаквания. Може да се очаква, че с висока степен на вероятност ще влезе в следващия парламент", посочи Инджов в "България сутрин" и допълни, че "Има такъв народ" няма потенциал да бъде балансьор в следващия парламент

"Когато чуя за създаването на нови партии, това не ме радва. Пак ще имаме едно упражнение, боричкане на хора, които никога не са били в политиката. Това никак не е добре, защото виждаме доста неподготвени упражнения за целия период на прехода", каза на свой ред Антоанета Христова.

Тя подкрепи мнението на Инджов, че единственият видим е Слави Трифонов. По думите ѝ той ще има подкрепа, но не много сериозна. Христова допуска, че партията му ще мине 4% на изборите и ще обере много от недоволните хора в полезрението на патриотичните партии. 

"ГЕРБ и БСП ще бъдат много по-малко засегнати от останалите. От една страна виждаме разбита група на Патриотите, от която изпъква само ВМРО. Пред БСП стои много сериозна задача, напрежението се трупа. Април или май ще имаме разрешение на лидерския проблем в БСП. Ще видим как ще се препозиционират и как ще се подготвят за следващата година", обясни политическият психолог.

Иво Инджов смята, че БСП не успява да яхне народното недоволство и е много пасивна

"Продължава да не може да намери себе си. В този смисъл Слави Трифонов се явява доста сериозен състезател, който може да си "отчупи" от електората на БСП", отбеляза политологът.

Вижте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК