България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Слави Трифонов - само отрицание и без заявка какво ще прави с властта

Коментар на социолога Кольо Колев и политолога Стойчо Стойчев

19.12.2019 | 09:35 Редактор: Тодор Петров

В политически план изпращаме година на два избора, които показаха, че артистичните личности и граждански кандидати продължават да печелят симпатии. Последните проучвания пък показват, че ако днес трябваше да избираме парламент, в него влиза формация като тази на шоумена Слави Трифонов, която измества дори ДПС.

"Президентът Радев е от малкото хора с позитивен рейтинг. Това е характерно за президентите, тъй като не са пряко ангажирани с вътрешнополитическите проблеми. Това е фигурата, която е наистина открояваща се. Чистите партийци губят от своя имидж. Политическите партии преживяха тежка година, част от нещата сами си ги направиха", коментира социологът Кольо Колев в "България сутрин".

"Да, с тези, които си намират работа нещата се подобряват. Едновременно с това расте инфлацията, което пряко удря огромна маса от хора, които са свързани със социалните плащания. За тях инфлацията изяжда последните доходи. Има огромна маса от хора, които наистина живеят много тежко и ненавиждат всичко политическо и политиката", каза още Колев.

Според него има огромна ниша за нов политически проект, което доказвали и резултатите от изборите. Друг въпрос било, че към този момент формацията на Слави Трифонов прави грешка, защото не казва какво ще прави с властта, смята Колев. Социологът е на мнение, че Трифонов може да получи много повече проценти подкрепа от прогнозираното. 

Политологът Стойчо Стойчев посочи пред Bulgaria ON AIR, че по данни на "Алфа рисърч" намалява доверието и в Румен Радев. Той е на мнение, че в България сме свикнали бързо да губим интерес и да ни омръзват нещата. 

"Не бих казал, че е направил драматична грешка по време на мандата си. Той е последователен в критиката си към кабинета", отбеляза Стойчев по адрес на държавния глава.

Според него тенденцията в България е липса на доверие - ставаме все по-недоверчиви. По думите му си нямаме доверие дори помежду си.

"Изследването на "Галъп" показва, че живеем в най-добрата година от промените насам. Искаме по-високо заплащане на работа, а не просто работа, което премества фокуса върху тясно профилирани проблеми - децата с увреждания, заплатите на медицинските сестри, социалните програми...", коментира още Стойчев.

И сравни Слави Трифонов с Николай Бареков, тъй като били сходен тип проекти и поведението им било доста идентично.

"То се гради на критика и отрицание на съществуващия модел. В момента опозицията на властта гради своя имидж върху отрицание на статуквото", подчерта политологът.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК