Само 23% от българите имат доверие в парламента

Президентът традиционно е институцията с най-висок авторитет

18.12.2019 | 16:52 Редактор: Ралица Братанова
Само 23% от българите имат доверие в парламента

Без изненади, парламентът е институцията с най-ниски нива на доверие сред политическите институции в България.

Към края на годината 23% от българите имат доверие в Народното събрание, а 67% се отнасят по-скоро с недоверие към институцията. Останалите се затрудняват да отговорят.

Правителството закономерно е с по-високи нива на доверие от парламента, но и за тази институция негативните (62%) оценки значително надвишават позитивните (29%). 

Президентът традиционно е институцията с най-висок обществен авторитет и през 2019 г. – доверие в края на годината 56%, недоверие – 30%. Данните са базирани на ежемесечния "Политически и икономически индекс" на "Галъп интернешънъл".

Интересен аспект е, че доверието в правителството е било на най-ниско ниво по време на скандала с апартаментите на властта, но след изборите за Европейски парламент нивата са се покачили.

На този фон през 2019 г. доверието в президентската институция се движи на нива от над 50%, а недоверието – около и малко над 30%. Разбира се, отражение дават и различни предизвикателства като противопоставянето на управляващи и президент или (заедно с това) естествената в хода на мандат "ерозия" на показателите.

Въпреки всичко засега президентът запазва нива на доверие и остава всъщност единствена фигура у нас с положителен рейтинг (доверие минус недоверие).

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК