Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Радев vs. Борисов! Словесните престрелки разделяли обществото

Губи се доверието в институциите, смятат социолози

13.12.2019 | 21:45 Редактор: Василена Василева

"Държавният глава Румен Радев очевидно вече си мисли за следващите избори. И изглежда ще се бори да бъде гласа на опозицията. Опитва се да се позиционира като опозиционен лидер и да говори като специалист по всичко", коментира в студиото на "Денят ON AIR" социологът Юлий Павлов.

Словесните престрелки между президента Радев и премиера Борисов отново са на дневен ред. Само преди дни Борисов коментира, че Радев действал като опозиционен лидер.

По-рано пък президентът Румен Радев обяви, че ще се възползва от правото си, за да предизвика промяна в Конституцията. Държавният глава не е съгласен с направеното от правителството предложение за контрол над главния прокурор. Радев смята, че това трябва да стане след промяна в основния закон. В интервю Радев посочи още, че парите от излишъка се харчат непрозрачно. И заяви, че критиките му към кабинета не са продиктувани от завист към успехите, а защото не иска "България да катастрофира от самодоволство".

"Подобно изявено противопоставяне за съжаление е лошо за доверието в институциите. И не води до нищо друго освен до разделение в обществото", допълни още Юлий Павлов.

Пред Bulgaria ON AIR социологът Добромир Живков отбеляза, че в поведението на Румен Радев нямало нищо ново, което да ни изненада. И подкрепи тезата на Павлов, че това противопоставяне не работи добре за политическата среда в страната.

"Популизмът се качи на много високо ниво на политическата сцена. Не само в Европа, но и в целия свят. Един от големите проблеми е, че успя да проникне в демокрации, които столетия наред са били устойчиви. И до такава степен влоши политическата среда, че дългосрочните цели започнаха да изостават за сметка на краткосрочните постижения", каза Живков.

Вижте видеото с целия разговор!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК