Борисов "за" машинното гласуване: Да похарчим милиони и да видим резултатите

За целта трябва да има поне 15 хил. машини, обясни вицепремиерът Томислав Дончев

12.02.2020 | 11:38 Редактор: Ралица Братанова

Премиерът Бойко Борисов подкрепи машинното гласуване за следващите парламентарни избори.

"Отпускаме средства за машинно гласуване, макар че не съм убеден, че това ще реши нещо", каза премиерът. 

Да похарчим няколко десетки милиона и да видим какви ще са резултатите, коментира той в началото на днешното правителствено заседание.

За целта трябва да има поне 15 хил. машини, обясни вицепремиерът Томислав Дончев, като уточни, че по темата вече се работи и на практика във всяка избирателна секция ще има машина за гласуване.

"Не искам върху правителството да тегне каквото и да е съмнение, че не желаем", каза Борисов. Той допълни, че не е убеден, че с това ще се реши нещо, но управляващите са длъжни да изпълнят записаното в Изборния кодекс.

Парламентът трябва да уточни – като има машинно, ще има ли хартиено, ще се дублират ли, къде ще ги съхраняваме, посочи премиерът. Той обърна внимание и на киберсигурността.

Според Томислав Дончев е глупост да се поддържат две паралелни системи, защото това ще направи изборите необосновано скъпи. Той посочи още, че машините трябва да бъдат купени, а не наемани, за да ги ползва държавата на всички следващи избори.

Последните (избори) бяха към 70 млн., сметна пък Борисов и допълни, че правителството с решението си се включва в "общия хор на подкрепящите".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК