България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Адв. Марковски се обяви за 20 г. затвор за непълнолетните убийци

Санкциите не са променяни от 70-те години, посочи юристът

21.01.2020 | 08:19 Редактор: Тодор Петров

Непълнолетни извършители на тежки наказания да бъдат наказвани като възрастни. Такива промени ще бъдат направени в Наказателния кодекс след бруталното убийство на 18-годишната Андреа от Галиче. Самопризнания за деянието направи 17-годишният Аксел, който по сега действащото законодателство може да получи до 12 години затвор. 

Адв. Димитър Марковски, който защитава интересите на семейството на убитата Андреа, посочи в "България сутрин", че няма да бъде ревизирана цялата глава от Наказателния кодекс. По думите му идеята е свързана с отмяна на горната граница за определяне на максималното наказание за умишлени убийства, извършени от непълнолетни лица.

"Абсолютно съгласен съм и съм "за" такава промяна. От 70-те години определените санкции не са променяни в Наказателния кодекс. Обществените отношения са променени, децата вече бързо съзряват", коментира адв. Марковски. 

Той обясни, че всеки експерт психиатър събеседва с лицето и дава крайно заключение дали обвиняемият е съзрял, както и какви са били подбудите за самото престъпление. 

Според него не е редно горната граница на наказание за пълнолетните да е равна на тази за непълнолетните, тъй като става дума за недоизградени характери, с които може да се работи по-продължително време. 

"Тази горна граница от 30 години ми се струва доста висока за непълнолетните. Смятам, че 20 години горна граница е разумна и балансирана като наказание", заяви юристът пред Bulgaria ON AIR.

Адв. Марковски е на мнение, че високата санкция е добра мярка за предотвратяване на тежките престъпления. 

"Проблемът с наркотиците е много сериозен и е голям бич сред младите хора. Тези ужасяващи престъпления, в тяхната основа са тези болестни състояние, свързани с употребата на наркотични вещества. Те променят характера на младия човек. Наркоманията не е причина едно наказание да бъде смекчено. Напротив - неговата обществена опасност е още по-висока", разясни той.

Адв. Марковски подчерта, че местата за лишаване от свобода в България са в много тежко състояние. По думите му те са място на ужаса. 

"Специализираният затвор за непълнолетни се намира в Бойчиновци. Това е едно ужасно място, а от тези условия страда и самата администрация на затвора. Там трудно може да се постигне този превъзпитателен ефект, който е заложен в законодателството", настоя гостът в студиото на Гергана Венкова и Златимир Йочев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК