България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Евродепутат: 1 млрд. лв. за справяне с водната криза? Нужни са 12!

Не е сериозно да нямаме вода понеже не вали дъжд, заяви Искра Михайлова

17.01.2020 | 09:00 Редактор: Тодор Петров

Проблемът с водата за питейни нужди не е от вчера. За съжаление не е само Перник. Имаше проблеми при договаряне на първите оперативни програми, финансирани с подкрепа от ЕС. Говоря за 2005-2007 г. Още тогава отчитахме толкова високи загуби по водопреносната мрежа. Когато не сте инвестирали в една водопреносна мрежа в последните 15 години, тя е в още по-лошо състояние.

Това заяви евродепутатът и бивш министър на околната среда и водите Искра Михайлова в "България сутрин", коментирайки кризата с водата от последните седмици у нас. Тя коства поста на вече бившия екоминист Нено Димов, обвинен в умишлена безстопанственост заради безводието в Перник.

Правителството пък реши да отдели 1 милиард лева за създаването на мега ВиК холдинг, който да обедини всички държавни дружества. 

"Това е стъпка встрани. Това е някакво действие, за да покажем действие. Не бих казала, че централизирането на проблема ще доведе до разрешаването му. Нуждите са 12 млрд. лева, ние говорим за един - какво правим?!", коментира Михайлова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея трябва да бъде ясно, че всяка инвестиция в сектора ще доведе до увеличаване на цената на водата. Но само ако това доведе до подобряване на качеството на услугата.

Искра Михайлова е на мнение, че Нено Димов е носил отговорност да следи за нивото и състоянието на водните басейни. Що се отнася до загубите по водопреносната мрежа, това е съвсем друга тема, категорична е тя.

"В 21 век да кажем, че нямаме вода понеже не вали дъжд, може би трябва да правим молебени, не е сериозно. Не направихме нищо да съхраним тази вода във водни конструкции. Нас ни наводнява Дунав, ние нямаме канали да отклоняваме вода от Дунав към нивите. Ако продължаваме да следваме събитията, тогава трябва да правим молебени", смята бившият екоминистър.

Вчера ДПС обяви, че ще подкрепи вота на недоверие срещу правителството, иницииран от БСП. Причината е провалът, според социалистите, в околната среда и водите. Михайлова посочи, че вотът на недоверие е един от най-тежките инструменти в демокрацията. 

"При тази система на управление на водите в България, не само екоминистърът носи вина за водната криза в Перник. Този вот на недоверие трябва да провокира това да се разшири кръга на хората, които носят отговорност. Правото на вода е право. ЕС единствено може да ни каже "вие не гарантирате правата на гражданите си", заяви евродепутатът.

Европа е в извънредно положение и с огромен бюджет за справяне с климатичните предизвикателства. Над 1 трилион евро ще бъдат отделени в следващите 30 години за "зелена" политика. Най-облагодетелствани трябва да бъдат страните, които все още използват въглища като основен източник на отполение. Сред тях е и България.

"Надявам се, че ще спрем с тази позиция, в която да се принизим и да хванем последния вагон на последния влак. Трябва активно да се включим в този процес. Цяла Северна Европа е готова с набор от технологични решения, базирани на принципите на "зелената" икономика. Те са готови да ги споделят с нас и не може да кажем "Не, ние ще си копаем въглища докато свършат". България ще трябва да се научи да използва и новите финансови инструменти - да участваме, а не да наблюдаваме какво правят другите", категорична е Михайлова.

Вижте целия разговор с нея във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК