Държавен ВиК холдинг за 1 млрд. лв. ще решава проблемите в сектора

Емил Димитров - Ревизоро получи първите си задачи от премиера

16.01.2020 | 13:00 Редактор: Тодор Петров

За решаването на проблемите във водния сектор правителството реши да отдели 1 милиард лева за създаването на холдинг, който да обедини всички държавни дружества. 

Средствата ще бъдат отпуснати от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Основната работа на новосъздадената компания ще бъде да следи за ремонта, реконструкцията и модернизирането на ВиК инфраструктурата в страната.

Министърът на икономиката Емил Караниколов беше категоричен, че новият холдинг ще спомогне за справяне с водната криза в Перник. Той посочи още, че ще се следи за това дали трябва да бъдат отпуснати нови средства за модернизиране на ВиК мрежата, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

А новоизбраният екоминистър Емил Димитров - Ревизоро получи първите си задачи лично от премиера Бойко Борисов. Основен фокус е поставен върху кризата с водата и проблемите с италианския боклук у нас.

Две трети от ВиК дружествата в страната са държавна собственост и ще влязат в новия холдинг. Една трета от тях обаче са общинска собственост и остава въпросът как ще бъдат финансирани тези дружества.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК