Зам.-екоминистърът за кризата в Перник: Вината е във ВиК, не при нас

Близо 3 часа продължи разпитът на Красимир Живков

13.01.2020 | 15:55 Редактор: Искра Ангелова

Разпитаха шефове от Министерството на околната среда и водите след акцията за водната криза и незаконния боклук. В края на миналата седмица екоминистърът Нено Димов беше задържан и подаде оставка от ареста.

Близо 3 часа продължи разпитът на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, който предостави на държавното обвинение всички справки, документи и графици, които екомонистерството е разписвало. Той самият също е слагал подписа си за водоподаването от язовир "Студена". Графици обаче са изготвени на база на "Басейнова дирекция", които пък са взимали информарцията от ВиК-Перник.

Според министър Живков вина няма екоминистерството, а ВиК-Перник.

"МОСВ няма вина за случващото се, тъй като по информация на НИМХ валежи е трябвало да има и ноември месец, тъй като ние изпълняваме единствено заявките на ВиК оператора, който иска съответните количества по получени разрешителни", каза още Живков.

Разрешителните били издавани от „Басейновата дирекция“, които санкционирали местния ВиК оператор, тъй като подавал повече вода, отколкото им разписали от министерството.

"Заявката е от ВиК оператора. Те заявиха 500 млн. и нещо хиляди кубика, ние им разрешаваме 1 милион. Въпреки нашето разрешаване, те ползват заявеното от тях. За 2019 г. са изразходвани общо 18,346 млн.", каза още Живков.

Днес ще бъдат разпитани и началничката на дирекцията за управление на водите в МОСВ Илияна Тодорова, както и нейната заместничка Мая Дряновска.

"Не виждам пречки, след като е спазен законът, да бъде задържан под стража и министър. Това, че си министър или някакъв друг член на изпълнителната власт, включително и прокурор, не ти дава имунитет", категоричен бе главният прокурор Иван Гешев.

Нено Димов остава в ареста до този четвъртък, когато ще гледат мярката му за неотклонение, информира репортер на Bulgaria ON AIR.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК