Прокуратурата със спецакция: Обискират МОСВ, Гешев на място в Перник

Не е ясно дали има задържани и колко са те

09.01.2020 | 13:03 Редактор: Кристина Крумова

Спецакция заради водната криза се проведе в Перник. Тя започна тази сутрин, като са проверени както ВиК дружеството, така и Областната управа на града. Иззети са документи, но към момента не е ясно какви и колко.

В Националната следствена служба бяха отведени за разпит бившия областен управител и екс шефа на ВиК - Перник.

Малко по-късно на място пристигна и главният прокурор Иван Гешев, срещна се с кмета на града и обяви пред медиите, че 30 лица ще бъдат разпитани. Подробности се очаква да изнесат утре.

Основният предмет на разследването в Перник е защо водоподаването към промишлени потребители в града не е било спряно на доста по-ранен етап. Тогава вече било ясно, че нивото в язовир "Студена" е критично ниско.

Според неофициална информация са били претърсени домовете на бившия шеф на ВиК "Перник" Иван Витанов, бившия кмет Вера Церовска и Ирена Соколова - бившия областен управител на Перник. Всичко това се случва, след като спецпрокуратурата започна разследване за водната криза в града.

"Не са предприети необходимите действия. Положението е трагично. Ние ще поемем своята отговорност. Но всяка държавна структура трябва да поеме своята", заяви Гешев. 

Акция се провежда и в Министерството на околната среда и водите. По-рано днес униформени нахлуха във ведомството на министър Нено Димов. Все още няма информация дали той е вътре. 

Акцията е свързана с действията на прокуратурата в Перник и водната криза в Перник, но се извършват проверки и за вноса на боклук от Италия. Все още текат проверки и обиски. Изземат се документи. Не е ясно дали има задържани и колко са те. 

Репортаж на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК