Досъдебно производство заради тоновете италиански боклук в Плевен

Складовете са запечатани и са под денонощна полицейска охрана

03.01.2020 | 11:34 Редактор: Юлия Христова
Досъдебно производство заради тоновете италиански боклук в Плевен

Продължава разследването срещу незаконното съхранение и обработка на боклук в Плевен и региона. Окръжната прокуратура образува досъдебно производство за 9 000 тона отпадъци, внесени от Италия, открити в депо в Плевен. Складовете са запечатани и са под денонощна полицейска охрана.

Отпадъците идват от Италия. Затова и ще се изяснява дали случаят има връзка със заловения от италианските власти боклук, който трябваше да стигне до България и доведе до мащабно разследване в Милано.

Проверява се още и дали има обвързаност между фирмата от Плевен с тази, чиято собственост е незаконното сметище, причинило големия пожар край магистрала "Струма" миналата година.

Проверката не е показала нарушения. В позиция от регионалната инспекция посочват, че фирмата – ползвател на площадката има издаден регистряационен документ за дейност, а при петте посещения на място не са установени превишени количества съхранени отпадъци. 

За наличния боклук са представени всички изискуеми документи, отговорящи на закона. Има ли още нелегален боклук у нас ще покажат нови акции на разследващите. 

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че се подготвят акции на поне още седем места. 

На какви нива е корупцията и как свързва Италия и България тепърва ще се установява. А според анализатора Тихомир Безлов подобно развитие не е изненадващо.

Разследването, което се води и в двете страни, ще покаже дали обработваният боклук от Рим има общо с италианската мафия. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК