България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Хората вече чуват алармата от климатичните промени

Според Генади Кондарев размерът на пожарите в Австралия е действителен

07.01.2020 | 08:40 Редактор: Ивет Арабова

Австралия е обхваната в пламъци, стотици домове са изпепелени, а животински видове като коалите са пред изчезване. Ефектът от глобалното затопляне усещаме и ние. Суха зима и пресъхващи водоеми държат засега близо 400 000 българи на воден режим.

"Пожарът в Австралия е най-грандиозният за миналата година, по-голям от тези в Калифорния и Сибир. Площта, която е изпепелена, е около 65 000 кв. км", коментира в студиото на "България сутрин" Генади Кондарев от екосдружение "За Земята".

Той бе категоричен, че размерите на тези пожари са действителни.

"Климатичните промени водят до много по-продължителни сухи сезони по тези места. Нещо, което е естествено, се превръща в нещо, което е извън контрол. При една от тези горещи вълни  в Австралия преди години страната изгуби близо 1/3 от популацията на летящите лисици", обясни Кондарев.

Според него факторите са налице - има продължителни горещи вълни и продължителни периоди на суша.

"Вниманието върху сегашната ситуация не е значително по-голямо от това, което хората отдаваха на пожарите в Бразилия и Сибир. Хората започват да усещат ефектите от глобалното затопляне. Промените в климата са нещо, което подкопава всичките ни усилия. Хората започваха вече да чуват алармата, лошото е, че отлагахме това с десетилетия", каза още Генади Кондарев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му има лидери, които се опитват да доведат до промяна, и такива, които се опитват да бъдат бариера на промените.

"Отлагането на действията подкопава усилията и е в ущърб на икономическото развитие. Решението на проблема зависи от всички. Трябва да намалим емисиите на парникови газове. Отне ни 20 години, за да осъзнаем критичността на ситуацията", заяви Кондарев.

Вижте целия разговор с него във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК