Оставиха Нено Димов за постоянно в ареста (Обновена)

Адвокатът му твърди, че това са само предположения

16.01.2020 | 15:43 Редактор: Ивет Арабова

Апелативният специализиран съд остави за постоянно в ареста бившия министър на околната среда и водите Нено Димов. На първа инстанция му беше наложена най-тежката мярка за неотклонение по обвинението в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник. На днешното заседание бяха представени нови два тома доказателства по делото срещу Нено Димов. Сред мотивите на съда е, че ексминистърът е знаел в продължение на 2 години за пресушаването на яз. "Студена".

Въпреки това е разписвал графиците за водоподаване към промишлени предприятия, което е довело освен до загуба на вода за перничани и до щети за държавата за близо 12 млн. лв. 

"По отношение на щетата следва да се има в предвид, че макар и да има твърдения, че цената е платена, но на 0.13 стотинки,", каза прокурор Росица Славова.

Според защитата на Нено Димов обаче като министър той няма общо с цената на водата, довела до финансови загуби. 

"Призовавам, ако някой смята, че водата е на ниска цена, да сезира компетентните органи. Министърът на околната среда и водите утвърждава график, който се предлага за водоползване - на каква цена и на кого се продава не е в неговата компетентност", каза още Лулчева.

Финансовата загуба и доказателствата, че Нени Димов е знаел какво е нивото на водоема обаче се оказаха достатъчни, за да накарат магистратите да оставят ексминистъра за постоянно в ареста. Според тях той е бил уведомяван многократно, че нивото на язовир ''Студена'' намалява и водата трябва да се използва само за питейни нужди. Подаването към "Стомана Индъстри" и Топлофикация Перник обаче е продължило.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова!

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК