България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

53-годишна жена, работила в сладкарница, е една от жертвите на взрива?

Любовно отмъщение или нелеп инцидент - коментар на Иван Савов и Веселин Герев

14.01.2020 | 09:19 Редактор: Ивет Арабова

След адския взрив във варненския квартал "Владиславово", полицията издирва 66-годишния бивш полицай Веселин Панов Димитров. Работи се по изясняването на причината за случилото се - версиите варират от умишлен палеж до нелеп инцидент. 

Според домоуправителя на блок 302 в кв. "Владиславово" - Илиян Илиев, една от жертвите е 53-годишна жена, работила в сладкарница във Варна. Той мисли, че втората жертва е издирваният мъж. Повод за предполжението е фактът, че никой друг не липсва от блока. Веселин споделил пред комшии, че ще се мести в Долни Чифлик, но не е открит там. Колата му също не била пред блока.

"Усетихме ужасно разтрисане на сградата. На по-долен етаж сме и бързо се изнесохме. Комшии говорят, че мъжът и жена му са имали доста проблеми", разказа домоуправителят пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Хора, които са служили в силовите министерства и имат познанията, попадат в по-специална група, "рискова" е силно казано. Част от бившите колеги са доста стабилни, друга част - под влияние на травматични процеси, изпадат в крайни състояния. Това заяви криминалистът Иван Савов в студиото на "България сутрин".

Според него най-логичната версия, която се тиражира в медиите - за умишлен палеж, ще се окаже вярната. 

"Моите наблюдения показват, че ревността води до импулсивни действия. Най-вероятно става въпрос за познатата ревностна параноя, която вкарва хора в графата "лабилни". Престъпленията от ревност са характерни с жестокост", коментира психиатърът д-р Веселин Герев.

"Всичко от последните дни говори за умишлено действие, което е вид отмъщение. Такъв взрив има за цел да нанесе възможно най-много щети. Целта е била всичко да се разтърси", коментира Савов.

По думите му надали може да се говори за самоубийство и едва ли една от двете жертви е потенциалният извършител на деянието.

"Психопатът има една максима: "10 души убивам, на себе си не посягам". Когато човек решава да си посегне на живота, това е импулсивен акт. Дълбоко в психиката на този човек е необходимостта да контролира ситуацията", каза още Герев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че служителите на МВР са с презумпцията, че трябва да въдворяват ред. 

"Няма програми, които да се занимават с такива бивши служители. Те имат негативно отношение към разговорите с психолози. Възможно е да говорим за някакъв любовен триъгълник. Бившите полицаи, освен че са изцедени психически, често не могат да си намерят нова работа и това допълнително ги смачква", добави Савов. 

Кметът на район "Владиславово" Николай Костадинов обяви, че още е рано да се каже кога хората от блока ще могат да се върнат по домовете си. 

"От конструктивна гледна точка сградата изглежда устойчива. Комисия обаче излезе със становище, че сградата е необитаема, тъй като е спряно подаването на вода и електричество", обясни той.

Снимка: Благой Цицелков/Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК