3 експертизи разкриват истината за смъртоносния взрив във Варна

Възможно е един от двата трупа да е на издирвания Веселин Димитров

14.01.2020 | 08:05 Редактор: Тодор Петров

Все още не е установена самоличността и на двете жертви при взрива във варненския квартал "Владиславово". Назначени са 3 експертизи - химическа, съдебно-медицинска и биологична. Това стана ясно от думите на разследващите трагичния случай пред екип на Bulgaria ON AIR.

"Назначена е химическа експертиза, която има предмет да изследва всички иззети находки при първоначалния оглед. Експертизата е назначена на специалисти от отряда за борба с тероризма в София и очакваме заключения в най-скоро време. Иззет е сравнителен материал, днес ще бъдат предоставени пробите от Съдебна медицина, където се извършва аутопсията на двата трупа. ДНК експертиза ще бъде назначена още днес", обяви на извънреден брифинг окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

Той не отрече, но и не потвърди информацията, че единият от двата трупа е на заподозрения за взрива Веселин Димитров. Полицията обяви за общодържавно издирване мъжа, живял във взривения апартамент. Предполага се, че Веселин Панов Димитров е взривил жилището заради проблеми с жената, с която е живеел на семейни начала. Издирваният мъж е на 66 години, бил е военен, след това е работил в полицията, откъдето е бил дисциплинарно уволнен за корупция.

"Няма данни за неговото психическо състояние, което да буди притеснение. Разпитани са негови близки и роднини, днес продължаваме с установяване на други хора от неговия кръг и продължаваме с разпитите. От 6 януари има заповед за незабавна защита, по силата на която на Веселин Димитров е заповядано е заповядано да напусне жилището, което е обитавал и да не приближава жената на по-малко от 200 метра", заяви Красимир Конов.

"Съседи са чули шум, който са определили като местене на мебели. Не сме наясно кое е първичното - дали взривът и е последвал пожар или първоначално е имало пожар, в резултат на което е последвал вривът. Всичко е станало към 4 часа сутринта, хората спят по това време", каза още окръжният прокурор на Варна.

И подчерта, че се работи по всички хипотези - както от нелеп инцидент, така и до умишлени действия. Все още обаче е трудно да се каже къде точно е огнището на горене, днес ще се продължи с допълнителните огледи.

Вижте още подробности във видеото.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК